Tibetanski način vaspitanja nalaže da dete tretirate kao kralja, a jedino je ovakva kazna dozvoljena

U vaspitanju dece treba se voditi isprobanim metodama i onima koje imaju najbolje preporuke

  • 1

Mnogi tibetanske veštine smatraju korisnima u odgajanju kompletne i samostalne osobe, te smatraju da se dosta može naučiti od ovog mudrog naroda.

Osnovno pravilo jeste da se dete ne sme ponižavati ni kažnjavati jer neki roditelji decu tuku samo zato što im ona to ne mogu uzvratiti.

Prvi period traje do pete godine

Izbegavajte fizičko kanjavanje dece. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Tibetanci naglašavaju da se prema detetu treba odnositi kao prema kralju te da mu ništa ne treba braniti. Ukoliko počne da radi nešto opasno, potrudite se da izgledate i zvučite uplašeno jer će dete to savršeno dobro razumeti.

Drugi period traje od pete do desete godine

U ovom periodu se prema detetu treba odnositi "kao prema robu", te mu je potrebno postavljati zadatke i čekati da ih ono izvrši. Možete ga kazniti za neuspeh, ali nemojte to raditi fizički. Tibetanci ističu da se u ovom periodu posebno razvija intelekt. Nemojte se ustručavati da ga zasipate znanjem u ovom periodu života.

Treći period traje od desete do 15. godine

Kada dete uđe u drugu deceniju svoj života, prema njemu se odnosite kao prema sebi jednakom. Savetujte se sa njim o važnim pitanjima, podstičite i ohrabrujte njegovu samostalnost. Ukoliko vam se nešto ne sviđa, usmerite se na negativne posledice te se trudite da izbegavate direktne zabrane. U ovom periodu života se posebno formiraju samostalnost i nezavisno mišljenje.

Poslednji period dolazi nakon 15. godine

Vaspitajte decu da postanu zrela i odgovorna. Foto: Pixabay.com

Sada je već kasno za dalje odgajanje, te se preporučuje da samo ubirete plodove svog odgoja. Poštujte svoje dete i slušajte šta vam govori. Posledice nepoštovanja ovih pravila su brojne. Ukoliko sputavate vaše dete pre pete godine mogli biste mu ugušiti aktivnost, interes za život, preduzetnost i intelekt. On će se bez pogovora i razmišljanja pokoravati grubljoj sili i biće laka meta svim nasilnicima. Ako nastavite da mu neprestano ugađate nakon pete godine, dete će ostati infantilno i nesposobno za rad ili bilo koji oblik duhovnih napora.

Nastavite li ga preterano štititi posle desete godine, odgajaćete nesigurno dete koje je zavisno o samostalnijim prijateljima koji na njega ne moraju nužno vršiti dobar uticaj. Ukoliko ga ne budete poštovali posle 15. godine, ono vam to nikada neće oprostiti i otići će od kuće čim mu se za to ukaže prilika.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    1. decembar 2018 | 13:31

    Fenomenalno,nije lako biti roditelj,niko nas ne uci.Divni saveti,pišite kako su se vaspitava li ruski plemici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA