≫ 

Zašto treba od malih nogu decu da učite pravim nazivima za intimne delove tela

Naučnici su se oglasili povodom tepanja kada su nazivi polnih organa u pitanju i imaju jako dobre savete za roditelje, koji se ne smeju zanemariti

  • 4

Roditelji od prvog dana rođenja treba ozbiljno da pričaju sa svojom decom, a kada oni dovoljno porastu da pitaju za intimne delove tela neophodno je da im kažete kako se oni zaista zovu.

Deca ozbiljno shvataju roditelje, a na njima je da ih nauče kolika je važnost tela i same anatomije.

- Razgovori o svesnosti svog tela su najvažniji razgovori između male dece i roditelja, jer se time deca uče o zdravlju i negovanju svog organizma, što obezbeđuje bezbednost tela - kaže Melisa Karnegi, sekasualni edukator.

Jasno govorenje o intimnim delovima tela i njihovoj anatomiji su uslov za razumevanje pritanka na seks, kao i seksualnog zlostavljanja, i deca to od najranijeg perioda živaota treba da uče.

Ipak, nije lako sa decom otvoreno pričati o intimnim delovima tela i građi tela, a i pitanje je šta oni razumeju. Zbog toga stručnjaci daju savete kako da pristupite ovoj temi.

Foto-ilustracija: Profimedia

Koristite ispravne termine za intimne delove tela

- Delovi tela su delovi tela i nema ništa loše u rečima stidnica, penis, vagina i testisi. Roditelji moraju da nateraju sebe da im bude prijatno da koriste ove reči pred decom - kaže seksualni savetnik Lidia M. Bouers.

- Kao što koristite normalno reči koleno, leđa, glava, tako treba da kažete opušteno i stidnica, penis, vagina i anus. U tome nema razlike - objašnjava Karnegi.

postoji nekoliko razloga zašto deci treba govoriti prave nazive za ove delove tela umesto da im se tepa. Jedan od njih je što pravi jezik i kontekst reči pomažu deci da imaju jasam uvid u anatomiju svojih tela. Ovo je važno, na primer, kada deca treba da vam saopšte šta ih boli.

- Korišćenje odgovarajuće terminologije kasnije pomaže deci da izraze promene koje vide pri odrastajnu, a ne da se stide - dodaje Karnegi.

- Upotreba pravog jezika je važna i za održavanje higijene, jer deca oko toga često konsultuju roditelje. Ako se o nekim stvarima ne priča realno, onda se stvara osećaj sramote koji vodi u dalje probleme - jasna je Bouers.

Izbegavajte deminutive i slatkorečivost

Iako ste skloni da koristite eufemizme i deminutive dok razgovarate sa svojom decom, trebalo bi da budete svesni koliko štete to može da im nanese, pogotovo kada pričamo o nazivima polnih organa.

- Ovo može biti opasno, jer manje dete može pogrešno da shvati neki dodir, koji može da bude i seksualno uznemiravanje - upozorava Karnegi.

Deca moraju da znaju šta su privatni delovi tela i kako oni, pa i okolina treba da se ponašaju prema njima.

- Ako koristimo zamenske reči za polne organe, onda navodimo decu da su oni prljavi i sramni. Tako će ih još više biti sramota da vam prijave neko zlostavljanje - sugeriše Bouers.

Neke dečje navike bi trebalo da vas zabrinu Foto-ilustracija: Profimedia/ BE&W

Pričajte svakodnevno o anatomiji tela

- Stvaranje domaće kulture u kojoj se sve naziva pravim imenom i nije sramota razgovarati daće vašem detetu osećaj sigurnosti - kaže Karnegi.

- Roditelji treba da zaštite svoju decu tako što će ih pitati mogu li da ih dodirnu. Na primer: "Mogu li da te zagrlim?" umesto "Daj mi zagrljaj." Tako pristupajte deci i kad treba da im operete intimne delove i oni će naučiti šta je ispravno - objašjnava.

pored toga detetovo telo se poštuje tako što mu nećete gurati još jedan zalogaj ako ono kaže da mu je dosta, jer prisiljavanje može da dobije i drugu dimenziju.

- Koristite primere iz bajki da objasnite detetu šta je pravilo. Na primer: "Da li je devojka mogla da kaže da ne želi poljubac kad je spavala, aprinc je poljubio? Nije. E, pa to onda nije u redu." - nadovezuje se Bouers.

Koristite knjige i snimke 

Ima mnogo knjiga i edukativnih snimaka na temu anatomije tela. Ako ih vi unesete u kuću intimni delovi tela za vašu decu neće biti tabu tema.

Kada gledate zajedno neki video zapis koji predstavlja polne organe, onda imate temu za razgovor i možete svoje dete uputiti na pravi put nege.

Foto: Profimedia

Učite decu da veruju svojim instinktima

Pronađite način da tokom razgovora priču dovedete do konteksta intime. Tada uputite decu na primarnu emociju, a to je strah. Recite im da ukoliko osete i trunčicu stara od seksualnog zlostavljanja prijave tu situaciju vama ili nastavniku u školi. Ako su, ipak, u nezgodnoj situaciji, a sami su nije loše da znaju tehnike samoodbrane.

- Učite decu da pričaju o svojim osećanjima otvoreno pred vama, pa će vam se obratiti i kada su u nedoumici ili kada je neka preteća situacija u pitanju - završava Karnegi.

VIDEO: Amerikanci vode decu na povocu

(Telegraf.rs / huffpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. decembar 2018 | 14:18

    Moja komsinica koja je cuvala malu decu i kad je trebalo malog decaka da presvuce a sestra videla ga golog i pocela da vice tetka Ruzo bata ima repic, to je bilo simpaticno cuti,ipak deca dok su mali neka to nazivaju svojim recnikom i to je sasvim u redu u odrastanju ih to nece omesti u raspoznavsnju pravih reci,jedino sto deca netreba da tepaju duzi peruod nego da izgovaraju jasne reci

  • Kk

    2. decembar 2018 | 15:29

    Smatram da je sasvim normalno,uciti dete od najranijeg uzrasta,sta je sta.Moje dete je sa 5 godina u vrticu,slusalo od vaspitacice i kako se deca radjaju.Ne vidim nista lose u tome,sve je to prirodno i normalno.

  • Jeretik

    2. decembar 2018 | 21:51

    Pa sto koleno , ledja ,i glava ne rekose na latinskom , tj zasto penis , vagina , ....haaaa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA