≫ 

9 stvari koje možete da uradite kako biste pomogli svom detetu da prestane da piški u krevet

Ovi saveti su zaista zlata vredni

  • 0

Mnoga deca mokre u krevet i to nije teško oboljenje, ali je svakako neprijatna situacija. Evo kako možete da pomognete svom detetu da prestane da piški u krevet zokom noći.

Mokrenje dece u krevet je česta pojava pogotovo između četvrte i sedme godine. Prema istraživanjima skoro 15 odsto dece se upiški u krevet bar dva puta nedeljno.

Ukoliko se ovo dešava i vašem detetu, potrebno je da znate da je to potpuno normalna pojava i evo kako da mu pomognete.

Dajite mu manje tečnosti pred spavanje

Kako biste umanjili šansu da bešika vašeg deteta bude puna tokom noći, najbolje bi bilo da redukujete količinu tečnosti koju ono popije pred spavanje.

Sa druge dtrane morate voditi računa da dete ostane hidrirano. Zato mu dajite što više tečnosti ujutru i posle ručka.

Izbegavajte namirnice koje iritiraju bešiku

Postoje neke namirnice koje mogu da iziritiraju bešiku vašeg deteta, tako da ne može da iskontroliše mokrenje. Nemojte davati detetu hranu koja je kisela poput nekog voća - limun, pomorandža, ananas, jabuka, brusnica.

Izbegevajte i mlečne proizvode, jer oni mogućavaju vašem detetu da spava čvršćim snom, a samim tim nije u mogućnosti da se probudi na vreme za odlazak u toalet.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Julija (@agendanutrition) on

 

Budite ga noću da piški

Deca po prirodi spavaju čvršće nego odrasli, pa zato ne bi bilo loše da ih budite kako bi išli u toalet. Najbolje bi bilo da vam to bude zajednička rutina i da bude fiksirana za tačno određeno vreme. Ovo će im pomoći da vremenom više obrate pažnju na svoje fiziološke potrebe.

Posmatrajte svoje dete i obratite pažnju na vremenski interval između mokrenja tokom dana. Ako ustanovite da vaše dete piški na otprilike svaka tri sata, onda ga posle toliko vremena budite da ide u WC.

Udvostručite mu unos magnezijuma

Prema istraživanju koje je uradio Nacionalni klinički centar u Velikoj Britaniji deca mogu da pate od noćne enureze (mokrenja u krevet) zbog nedostatka magnezijuma. Usled toga nervni završeci postaju manje osetljivi što se odražava na ceo nervni sistem.

Nema potrebe da detetu dajete suplemente, već obratite pažnju na njegovu ishranu i vedite sledeće namirnice: susam, avokado, banane, losos, mahunarke i tofu sir.

Vodite dnevnik

Svaki doktor bi vam preporučio i u bilo kojoj drugoj neuobičajenoj situaciji da vodite dnevnik i da ispratite sve što se dešava u toku dana. Na taj način ćete lakše uočiti nepravilnosti i moći ćete da ih rešite. Najvažnije, uvek ćete znati kakvo je vašem detetu fizičko i mentalno zdravlje.

Vođenje dnevnika može da vam otkrije okidač za mokrenje u krevet, iako to može biti i neka sitnica.

Foto - Ilustracija: Pixabay

Pričajte sa svojim detetom

Razgovarajte sa svojim detetom o njegovom emocionalnom stanju, ali pokušajte da izbegnete temu mokrenja u krevet. Nekada je problem u njihovom generalnom emocionalnom stanju i potrebno im je samo malo podrške.

Bilo kakav stres ili anksionost mogu da budu uzrok mokrenja u krevet. Nekada su to jednostavni detalji, a nekad su to krupne stvari. Pozabavite se svim i moći ćete da pomognete svom detetu.

Nabavite alarm za mokrenje u krevetu

Ova sprava zaista postoji i može mnogo da vam pomogne. Zakači se za donji veš i na najmanju količinu vlažnosti on reaguje.

Malo dece sa psihološkim problemom pristaje na ovu spravu, pa će to usmeriti pravac u kom bi trebalo da ide vaša pomoć.

Dajte im nagradu

Za svaku noć u toku koje se ne upiške u krevet dajte im neku nagradu. To ne moraju biti skupi pokloni, već je dovoljna i neka sitnica da znaju da ste obratili pažnju na njihov uspeh. Međutim, deca mogu u tom slučaju kada se ponovo upiške u krevet pomisliti da su neuspešna. Nagradite ih tako da je to povezano sa vašom zajedničkom borbom sa noćnim mokrenjem. Na primer dajte im ujutru da jedu ono što uveče treba da izbegavaju.

Printskrin: Facebook/Story of This Life

Vratite im odgovornost

Ukoliko znaju da su odgovorni sami za svoje ponašanje, to će ih motivisati da ne piške u krevet, jer žele da iz dana u dan budu bolji.

Takođe, dajite im i kućne zadatke, kao što je pomaganje oko pranja i prostiranja veša, čišćenje poda i slično. Tako ćete im dati na važnosti i podići njihov ego.

VIDEO: Zaledićete se kada vidite kako ova beba stoji na ivici kreveca, a onda pada

(Telegraf.rs / brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA