≫ 

Napokon otkriveno zašto se bebe ritaju u stomaku, i zašto su najaktivnije u sedmom mesecu trudnoće

Pomeranje beba u majčinom stomaku uopšte nije slučajno

  • 0

Mnoge trudnice tvrde da mogu da prepoznaju karakter svog deteta na osnovu toga kako se i kada beba pomera dok je u stomaku. Međutim, sada je dokazano zašto se bebe uopšte pomeraju.

Najnovije naučno istraživanje je dokazalo da moždani talasi koji uzrokuju pomeranje beba u materici, odnosno pomeranje njihovoh udova, u stvari služe bebi da se orijetniše u prostoru i stvara joj ranu vezu sa spoljašnjom sredinom.

Naučnici su posmatrali 19 novorođenčadi i njihovo prvo ponašanje nakon rođenja i došli su do zaključka da ritanje beba nije nimalo slučajno, već da zapravo one tako upoznaju svet oko sebe.

- Spontani pokreti u ranoj fazi razvoja zahtevaju odgovore iz spoljašnje sredine, koje beba memoriše i na taj način se spaja sa okružanjem. Ovako moždano mapiranje je tipično za neke životinje, kao što su pacovi - objašnjava Lorenco Fabrici sa londonskog Koledža.

- Najnovija studija je pokazala da su ljudski moždani talasi veoma slični onim od pojedinih životinja i da pomeranjem udova memorišu raspored okolnih predmeta i ljudi, toplote, hladnoće i slično - dodaje.

Studija se fokusirala na prevremeno rođene bebe čiji razvoj se nastavlja istim tempom bez obzira što su izašle iz materice. Naučnici su uporedili svoje nalaze sa istraživanjima koje su se bazirale na životinjama i koje su pokazale da tek rođeni mozak emituje alfa-beta talase u okviru nervnog sistema. Naišli su na podudaranje. Ovi talasi omogućuju mozgu da memoriše nove osobine spoljašnje sredine (oblike koji se u njoj nalaze).

Na taj način, bebe počinju od ranog razvoja da raspoznaju faktore iz okruženja, ali počinju i polako da upoznaju sebe u okviru spoljašnje sredine. Do sada nije bilo poznato kada beba počinje da pravi mapu u glavi, a najnoviji nalazi ukazuju da se to dešava dok je još u materici.

Tokom REM faze pri spavanju ovo mapiranje okoline je pojačano.

- Alfa-beta talasi se javljaju u trećem trimestru trudnoće i kako ona odmiče oni postepeno slabe, jer bebe prave pokrete koje su već uradile ranije i mapiranje je već završeno. Dakle, ako se pitate zašto su bebe najaktivnije tokom sedmog meseca trudnoće, to nije zato što još uvek imaju prostora, već zato što ispituju svet oko sebe - objašnjava doktor.

Kasnije se alfa-beta talasi javljaju samo tokom REM faze sna i mogu da se zadrže i do druge godine odrastanja.

VIDEO: Neka su živi i zdravi

(Telegraf.rs / sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA