≫ 

Kako razgovarati sa decom o masturbaciji, a ne ugroziti njihovo mentalno zdravlje

Morate sažvakati i ovu škakljivu temu i objasniti svom detetu neke stvari pre nego što bude kasno

  • 19

Mnogi roditelji se osećaju nelagodno kada sa decom treba da pričaju o intimi i seksu. Međutim, to mora da im postane normalno. Evo kako da razgovarate sa decom o masturbaciji, a ne ugroziti njihovo mentalno zdravlje.

Kada je zdravlje dece u pitanju roditelji su nastrojeni da ih prezaštićuju, ali onda može da se stvori kontraefekat. Naime, kada su škakljive teme u pitanju, trebalo bi rano početi sa njima i učiti decu da ne treba da se stide svoje intime.

- Masturbacija je važan deo ljudske seksualnosti. Ona stvara naš osnovni koncept seksualnog zadovoljstva - rekla je doktor seksualnog obrazovanja Kim Kejvil i dodala da se mladi ljudi dosta stide da o ovome govore, pa stvaraju sami sebi gomilu problema koji se mogu rešiti jednim razgovorom sa roditeljem.

Razgovarajte što ranije sa svojim detetom o masturbaciji

Kada deca dođu u pubertetski period ona dolaze do prve sekualne želje i tada može već biti kasno za razgovor jer su možda na pogrešan način počeli da istražuju svoje telo.

- Zaboravite na velike razgovore. Ovo mora biti što prirodnije i postepeno. Masturbacija je normalna pojava i vaše dete to mora baš tako da shvati - kaže seksualni pedagog Lidija Bovers i dodaje da je važno govoriti o uživanju jer je to baza seksualnosti.

Dr Kejvil je preporučila razgovore o samopouzdanju pre razgovora o masturbaciji, jer smatra da je važno da deca budu sigurna u svoj identitet pre nego što se upuste u dalje istraživaje o sebi.

Foto: Pixabay.com

Naglasite da je to normalno

Normalizujte masturbaciju tako što ćete o tome govoriti bez osećanja sramote i najbolje je da imate smiren regularan ton.

- Prigovaranje i odbacivanje ne pomažu deci da shvate u kakvu fazu života su došli. A sputavanje može znatno da im naruši i samopuzdanje i seksualni život u budućnosti - kaže Kejvil.

Treba deci reći da je prirodno da se dodirivanjem intimnih delova tela osećaju drugačije nego kad dotiču ramena ili noge.

Pritom, trebalo bi deci objasniti da i kada ne masturbiraju ne dešava se ništa strašno. Ne javlja se svima seksualna želja u isto vreme.

Objasnite deci da je masturbacija privatna stvar 

Deca u pubertetu imaju potrebu da svaki svoj postupak dele sa drugarima. Trebalo bi da se porazgovara sa njima o tome šta je zapravo intima i šta ona uključuje i da nisu dužni da iznose činjenice o sebi apsolutno nikome, a da ako im treba save najbolje bi bilo da ga potraže od vas.

- Izričiti budite kada je u pitanju privatnost. Obrazložite detetu da čim nešto radi samo u svojo sobi ili kupatilu, odnosno bez tuđeg prisustva, onda ne moraju o tome da pričaju ni sa kim. Naravno, izuzetak je kada oni imaju potrebu da pričaju - kaže dr Kejvil.

Otkrivene su godine u kojima roditelji gube kontrolu nad decom Foto: Pixabay.com

Koristite knjige i video materijale

Sada na temu masturbacije ima mnogo i pisanog i elektronskog materijala koji je izuzetno edukativan i prilagođen tinejdžerskom uzrastu. Najbolje bi bilo da to pregledate zajedno i onda ćete videti kakve dileme ima vaše dete i moći ćete blagovremeno da reagujete.

Nemojte se brinuti

Čak i ako vaše dete ne želi da priča o svojoj intimi vaše je da to poštujete. Ali svakako vas nikako ne može sprečiti da vi pričate o svojoj. Možda ćete prvobitno naići na zid, a li sigurno ne taka kakav će stvoriti prekomerna briga.

Time što brinete nećete ništa drugo naučiti svoje sete nego da i ono brine.

VIDEO: Razgovarajte sa decom jer je svet pun loših primera

(Telegraf.rs / huffpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doberman

    13. januar 2019 | 16:09

    da razgovaram sa decom o masturbaciji? zasto?

  • Јелена

    13. januar 2019 | 15:55

    Ја сам шокирана оваквим текстом. Не, мастурбација није нормална, деца могу да застране и оду у другу крајност. Мастурбација је болест, жао ми је што већина мисли да је она "нормална". А хит ми је део да се "материјал прегледа заједно". Сачувај Боже.

  • DARKO 100%

    13. januar 2019 | 16:03

    Sve u svoje vreme,netrabate brinuti previse jer svako prati svoj osecaj i rad svog tela,danas je toliko slobode i gro informacija u sekundi da bi to sa roditeljima bila samo dosadna tema a i blam ,mislim da previse nametanje takve price u porodici moze da izazove mentalnu blokadu i lomljenje mozga mladog coveka,to oni najbolje izmedju sebe razmenjuju informacije i iskustva, i samo istrazivanje na telu i osecaje koje im se desavaju prilikom masturbacije ili seksualna iskustva onako generacijski izmedju sebe price su mnogo slobodnije i opustenije ,NIJE TO NEKA FILOZOFIJA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA