≫ 

Dečaci ne smeju da plaču: Ova fraza tera vašu decu na nasilje i samoubistvo

Predrasude mogu da dođu glave našoj deci, i to bukvalno

  • 1

Naučnici su napokon dokazali da sputavanje izražavanja lepih emocija kod dečaka može da utiče na povećani rizik od stvaranja nasilnika i samoubica. Roditelji, pazite kako vaspitavate svoju decu.

Tradicionalna ideologija o muškosti kojom se dečaci podstiču da ne plaču, opasna je za njihovo zdravlje, tvrde iz Udruženja psihologa Amerike.

Psiholozi ističu da su mnoge "muške" osobine uključujući stoicizam, konkurentnost, dominaciju i agresivnost štetne i mogu dovesti do nasilja, depresije i samoubistva.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Tradicionalna ideologija o muškosti "gura" dečake prema antifeminizmimu i forsira ih da maskiraju slabosti, a ohrabruje ih u razmišljanju da rizikovanje, agresija i nasilje znače rešavanje problema. Kao posledica se javlja ograničenost u  psihološkom razvoju muškarca, ograničenost u njihovom ponašanju, a to može da prouzorkuje rodnu netrpeljivost i ima negativan uticaj na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

S druge strane, kritičari tvrde da je isticanje antimuškog stava, koji prikazuje tradicionalne muške vrednosti kao monstruozne, loše jer se generacija dečaka dovodi pod stalni pritisak društva koje im zahteva da se usklade sa ponašanjem koje roditelji i vršnjaci cenzurišu ako ne uspeju da održe očekivano ponašanje.

Psiholozi tvrde da je kod homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih muškaraca nedostatak muškosti u vezi sa većom stopom samodestruktivnog ponašanja poput uzimanja droge.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    14. januar 2019 | 15:15

    Deca treba da budu deca.I,suze nusu odraz slabosti.Suze su za sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA