≫ 

Koliko je opasno kada dete provodi previše vremena pred televizorom ili kompjuterom, i koliko je vremena zdravo?

Ni svesni nismo koliko su mbolini, tableti, računari i televizori opasni za našu decu

  • 0

Poznato je da je digitalni signal jeko opasan za vašu decu, ali ovo istraživanje pokazuje da gledanje u ekrane mnogo utiče na kasniji razvoj deteta. Zbog toga se treba držati propisane satnice kada je boravak dece pred ekranima u pitanju. Pogotrovo kad su mali.

Najnovije istraživanje koje je objavljeno u časopisu "JAMA Pediatrics" dokazuje da mališani koji su mnogo vremena provodili pred ekranima imali su u kasnijem periodu lošije rezultate na testovima koji procenjuju razvoj deteta.

Istraživanje koje je objavljeno u ponedjeljak pokazalo je direktnu povezanost između vremena provedenog pred ekranima kod jece uzrasta od dve do tri godine i njihovog kasnijeg razvoja, u periodu od tri do pet godina.

Vreme provedeno pred ekranima utiče na razvoj komunikacije, motoričkih veština, sposobnost rešavanja problema i društvenih izazova.

Ovo su zaključci doneseni na osnovu posebnog alata za praćenje.

Foto: Profimedia

Američka akademija za pedijatriju preporučuje da se deci u uzrastu od druge do pete godine ograniči vreme koje provode pred ekranima, i to na jedan sat kvalitetnog dečijeg programa dnevno.

- U proseku su deca, obuhvaćena našim istraživanjem, sedila pred ekranima dva do tri sata dnevno. To znači da je većina dece prekoračila pedijatrijske smernice - rekla je autor istraživačkog rada Šeri Madigan sa univerziteta Kaljari.

Upozorila je da to što roditelji dopuštaju deci da budu pred ekranima satima može da se uporedi sa davanjem bezvredne hrane.

- Davanje dozvola u malim dozama je u redu, ali višak vremena provedenog pred ekranima ostavlja posledice na vašu decu - obrazložila je Madigan.

Američka akademija za pedijatriju navodi da je za svu decu i mlade potrebno najmanje osam sati sna, jedan sat fizičke aktivnosti i što manje vremena provedenog uz ekrane.

Deca svih uzrasta u Sjedinjenim Američkim Državama provode ukupno od pet do sedam sati dnevno ispred ekrana, uključujući gledanje televizije, rad na računaru ili igranje videoigrica. Ni kod nas situacija nije mnogo bolja.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA