Stručnjak otkriva kako pravilno da vaspitate svoje dete, u kojim godinama da počnete da ga kažnjavate i da li su batine ikada rešenje

Iako neki kažu da je "iz raja izašla", batina nije jedini, a ni najbolji način za vaspitanje dece

  • 6

Roditeljstvo je zahtevan posao, a vaspitavanje deteta nosi ogromnu odgovornost. Evo kako ispravno da vaspitate svoje dete, a da pritom ne koristite batine kao jedino sredstvo za poslušnost.

Kao i svaki živ čovek na planeti, i roditelj pravi greške u vaspitanju svoje dece, a najčešće je to nehotično ili iz neznanja. Nije problem kada napravite grešku, problem je kada kontinuirano grešite ne shvatajući to, jer je posledica vaše dete u celosti, odnosno sa svim stečenim osobinama, koje se možda ni vama neće svideti.

- Biti roditelj je stalni proces samovaspitavanja - podseća na važne reči filozof i psihoterapeut Tatjana Milivojević.

Ona objašnjava da kako biste vaspitali svoje dete treba umesto reči kazna da uvedete reč posledica, odnosno da obrazlažete svom detetu šta je ono što sledi posle njegovog ponašanja, potencijalnog ili već učinjenog.

DO GODINU DANA NEMA NIKAKVOG KAŽNJAVANJA

- Za dete mlađe og godinu dana kazna nema nikakav smisao. Ono je još malo kako bi bilo u stanju da razazna uzrok i posledicu. Zbog toga je najbolji način preusmeravanje pažnje deteta sa onoga što radi a nije dobro za njega na ono što je kvalitetno - izričita je gospođa Milivojević i smatra da obrazlaganje posledica ponašanja treba prilagoditi uzrastu deteta.

Naime, kada dete počne da priča bar nekoliko reči, onda se smatra da mnogo više razume i tada je važno koristiti izraz - ne, ovo ne smeš.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Ne treba zaboraviti da deca razumeju jako dobro i neverbalnu komunikaciju, pa je dovoljno da mahnete prstom ili da mu uputite opominjući pogled. Deca u ovom periodu su oslonjena na roditelje i samo njima veruju i nikako ne žele da izgube to poverenje, pa će u skladu sa tom emocijom i reagovati - kaže filozof i psihoterapeut Milivojević i dodaje da ipak postoje situacije kada dete ozbiljno ugrožava svoju bezbednost i onda je normalno da roditelj bude malo grublji, ali na svesnom nivou, nikako iz afekta.

AFEKAT RODITELJA GORI OD BATINA

- Sama reč batine je za mene jezivo nasilna i mogu da razumem zašto deo javnosti ima otpor prema tome. Međuti, smatram da je reagovanje roditelja u afektivnom stanju, na primer vikanje, daleko gore po zdravlje dece - kaže Tatjana Milivojević i dodaje da kada roditelji reaguju iz afekta oni prave užasne grimase na licu i to je dovoljno da se deca prestrave.

Poznato je da strah ne donosi ništa dobro i onda je manje štetno da ga lupite preko pelene, jer mu to neće naneti psihički bol.

- Zalažem se za vaspitavanje dece od početka, pa onda smatram da situacija fizičke opomene može da se izbegne. Ali ipak ostavljam prostor za različite situacije i za različite dečje karaktere - jasna je Milivojević.

Foto-ilustracija: Profimedia

U tom smislu i afekat može da se predunapredi. Naime, ako roditelj reaguje pre nego što ga nešto dovede u afektivno stanje koje je dezorganizovano ponašanje, onda je postigao veliki uspeh - samovaspitao se. Bitno je blagovremeno reagovati, odnosno odmah kada dete napravi nepovoljan postupak, pa ako treba i odglumiti ljutnju pre nego što ona stvarno nastupi.

KAKO DA DETE BUDE DOBRO I DISCIPLINOVANO

Postoje tri vrste vaspitanja - autokratsko, popustljivo i demokratsko. Jedino demokratski model vaspitanja od ponuđenih je ispravan, jer je to kombinacija ljubavi i discipline.

- Vaspitavanje komunikacijom, i verbalnom i neverbalnom, je najbolja metoda koju možete da primenite. Važno je da ga podesite na nivo na kom je vaše dete - kaže Milivojević.

Opisuje kako detetu od dve godine možete da objasnite šta ne sme, a već kad krene u vrtić koristite moć stvari koje voli, pa se služite rečenicom - ako ovo budeš radio nećemo "to i to".

- Od izuzetnog je značaja da roditelj razlikuje moć podsticaja od klasične ucene, jer ovo drugo može predstavljati opasnost za pravilan razvoj deteta - jasna je Tatjana Milivojević i dodaje da dete razlikuje prijatne od neprijatnih stvari, pa kada je već u školi i ima obaveze, kao što i vi imate svoje, potrebno je da mu obrazložite da ukoliko ne obavi svoje zadatke, koji jesu neprijatni, biće lišeno i nekih prijatnosti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Treba imati u vidu da deca imaju različit temperament, pa se u odnosu na to šta ih motiviše, podsticaj ili kritika, postavljajte svoje osnove roditeljstva.

- Duboko verujem da kod dece veći učinak pri vaspitavanju ima podsticaj da radi pozitivne stvari, ali ne osporavam ni suprotno - kaže filozof i psihoterapeut Milivojević.

Dakle, batine po peleni ili guzi nisu toliko traumatične kao vikanje i drugo afektivno ponašanje roditelja, ali i bez njih se može ukoliko vaspitavate svoje dete od rođenja.

(Jelena Bojić Obradović / j.bojic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    8. februar 2019 | 17:26

    Prvo treba roditelje vaspitati, a ti isti da prenesu stečeno znanje😉

  • Js

    8. februar 2019 | 14:55

    Najbitnije jeste voleti dete, objasniti stvari sa recima koje ce razumeti. A naj vaznije prvo ga nauciti da kaze NE.

  • Dixi

    8. februar 2019 | 21:59

    Vidim po komentarima da ova tema nikom nije zanimljiva ali zato su ucesnici rijalitija i JK itd mnogo zanimljiviji svima.Sto znaci odrasli se bave sa rijalitijima i drustvenim mrezama a decu vaspitavaju mobilni telefoni !!! Deca su mirna ko bubice pa ih netreba ni udarati a ni galamiti na njih zahvaljujuci savremenoj tehnologiji a i savremenim mamama .NAZALOST !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA