Lekari savetuju odlaganje kupanja bebe odmah nakon rođenja iz veoma ozbiljnog razloga

Lekari danas pozivaju na potpuno drugačiju praksu od one koja se praktikuje desetinama godina unazad

  • 4

Ukoliko želite da dojenje deteta ide glatko i da zdravlje vaše bebe napreduje, možda biste trebali da zamolite medicinske sestre da odlože prvo kupanje vašeg novorođenčeta.

Desetinama godina unazad je bila standardna procedura da se novorođenčad kupaju u prvih nekoliko sati nakon rođenja, ali nova istraživanja ukazuju na to da biste trebali da sačekate 12 ili više sati pre tog čina.

Kupanje novorođenčeta treba odložiti 12 ili više sati. Foto: Shutterstock

Studija je obuhvatila skoro 1.000 majki i beba, a nešto manje od polovine novorođenčadi je bilo okupano ubrzo nakon rođenja, dok je kupanje odloženo za nešto više od polovine novorođenčadi. Stope dojenja tokom boravka u bolnici iznosile su 59,8 posto za novorođenčad u tipičnoj grupi za kupanje i 68,2 posto u grupi s odloženim kupanjem, otkrili su istraživači.

Novorođenčad u grupi s odgođenim kupanjem su takođe imala veću verovatnoću da će imati bolji plan prehrane u bolnici, koji se isključivo temeljio ili je barem uključivao majčino mleko. Brojni faktori mogu objasniti zašto odlaganje prvog kupanja novorođenčeta može poboljšati stopu dojenja, izjavila je vođa istraživanja Heder DiCiocio.

Naime, odlaganje prvog kupanja pruža više inicijalnog vremena kako bi se razvio adekvatan kontakt između kože majke i kože bebe, pri čemu novorođenče čuva miris svoje majke, što je izuzetno važno uzmemo li u obzir činjenicu da sličnost mirisa između amnionske tečnosti i dojke može ohrabriti bebe da počnu da sisaju, kažu autori studije.

Bebe koje više pokupe majčin miris bolje sisaju. Foto: Profimedia

Istraživači su takođe otkrili da su novorođenčad u grupi s odloženim kupanjem verovatno imala stabilniju temperaturu nakon prvog kupanja.

- Ove bebe nisu bile rashlađene kao one koje su kupane neposredno po rođenju pa su bile spremnije za dojenje. Sada je naša politika da odložimo kupanje najmanje 12 sati. Ako majka odbije da čeka, u tom slučaju tražimo dva sata, objasnila je DiCiocio.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Obstetric, Gynecologic and Neonatal Nursing.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Praksa

    9. februar 2019 | 16:22

    U nasim porodilistima se bebe ne kupaju nekoliko godina unazad

  • Dejan bl

    10. februar 2019 | 08:02

    Potpuno ispravno, u klinici jelena u Banja luci primjenjuju to pravilo

  • jecka

    11. februar 2019 | 22:31

    U Švedskoj( barem u Geteborgu) bila sam šokirana jer mi bebu nisu uopšte uzeli niti okupali. Nakon dan-dva čekajući 😂 i kad sam ih pitala, rekli su mi da ako želim mogu oprati bebu nad lavaboom 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA