≫ 

Ima 16 dece i sjajan recept po kome je njena kuća uvek čista i uredna: “Deca od 8. godine počinju sa poslovima, a već sa 12 kuvaju večeru za sve” (FOTO)

Kada imate mnogobrojnu porodicu, organizacija treba da vam bude na prvom mestu

  • 2

Dženi Bonel ima 16 dece i da nema sjajan sistem organizacije i raspored koga se svi strogo pridržavaju, njihov dom i životi bi uvek bili u haosu.

Ono što je počelo kao obično ispisivanje podsetnika pretvorilo se u pravi način života za ovu mnogočlanu porodicu. Dženi (50) razvila je ovaj sistem kada je imala samo sedmoro dece kako bi stigla da obavi sve što treba i brine o deci. Kako njen muž Rej radi puno radno vreme, a deca imaju od 5 do 29 godina, ovo joj je bilo neophodno.

Koliko veliku kupovinu oni treba da obave za sve članove porodice? Foto: Facebook/ The Bonell family

Ova majka koja nije zaposlena, kada dete napuni 8 godina počinje da ga upoznaje sa načinom na koji tabla funkcioniše, kako treba da obavlja kućne poslove, a sa 12 godina deca već mogu sama da spreme večeru.

Iako sada u kući živi 13 dece zato što su se neka deca odselila i venčala, tabla i dalje živi.

- Mi još uvek imamo dosta ljudi u kući, pa mislim da je od izuzetne važnosti da sve držimo pod kontrolom, rekla je ova mama.

Dodala je da tabla postoji kako bi svako od ukućana znao koje su mu obaveze i odgovornosti kako ne bi majka sve radila sama.

Dobra organizacija je ključ svega. Foto: Facebook/ The Bonell family

- Kada bi sve mame radile sve uvek, onda nikada ne bi bilo vremena za zabavu i igru jer bi one bile iscrpljene sve vreme i stalno bi jurile da sve postignu i završe. Ako živite ovde, onda morate i nešto da radite. Morate da doprinosite, da odradite posao, rekla je.

Kada su počeli sa rasporedom on je bio samo žvrljotina na papiru. Kada su deca postala tinejdžeri, shvatila je da mora ozbiljnije da se pozabavi tablom.

Odgovornost se uči od malih nogu. Foto: Facebook/ The Bonell family

- Decu uvodimo na tablu kada napune 8 godina. Tada su na tabli sa starijom braćom i sestrama, tako da su oni od osme godine punopravni učesnici, rekla je majka.

Deca se retko kada bune zbog šposklova koje moraju da urade. Foto: Facebook/ The Bonell family

Istakla je da se svake nedelje cela porodica okupi i radi na rasporedu, deli obaveze prema tome koja je nedelja i koje dete je u pitanju. Posao se menja svakog dana, tako da je svako dete u prilici da stiče nove veštine svakoga dana. Dženi tada slika raspored, štampa, plastificira i kači na zid.

Učite decu odgovornosti od malih nogu - savet je ove mame. Foto: Facebook/ The Bonell family

- Ukoliko se mučite da vašu decu uključite u svakodnevne obaveze u kući, možda je vreme da probate raspored. Imamo malo primedbi na raspored. Svi se slažu sa rasporedom i trude se da ispune svoje zadatke, rekla je.

Foto: Facebook/ The Bonell family

Njen raspored je izuzetno koristan za decu pa tako dete od 12 godina može da spremi večeru za 12 osoba uz malu ili nikakvu pomoć.

Foto: Facebook/ The Bonell family

Za kraj ova super mama dodaje da je veoma ponosna na svoju decu. Itiče da se divi tome koliko su ona nezavisna i sposobna, ali ništa od toga ne bi bilo da nije njenog rasporeda i obaveza sa kojima se deca upoznaju od ranog doba.

VIDEO: Evo kako izgleda besana noć jedne majke

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA