≫ 

Da li je u redu da bake čuvaju vašu decu potpuno besplatno, ili bi trebalo da im plaćate za to?

Vrtići i dadilje su preskupi za neke roditelje pa se na različite načine snalaze kada je čuvanje dece u pitanju

  • 27

Oni koji mogu plaćaju vrtiće ili skupe dadilje, a oni koji nisu u mogućnosti da sebi priušte takav tretman u pomoć zovu svoje roditelje, pa neretko bake i deke čuvaju unuke.

Ali, čuvanje dece je veoma zahtevan posao, zato da li je u redu i da bakama i dekama plaćate da to rade ili da očekujete da oni to rade za džabe? Kolika plata za njih bi bila u redu?

Vrtići znaju da budu veoma skupi. Foto-ilustracija: Pixabay

Nedavna istraživanja su pokazala da bake i deke roditeljima mesečno uštede oko 200 evra na čuvanje dece. Oko 65 odsto baka i deka preuzima brigu o mališanima tokom radne nedelje i tako svojoj deci štede oko 2.000 evra na godišnjem nivou.

- Ja čuvam mog unuka 5 dana u nedelji od 7 ujutru do 17 časova poslepodne. Moja ćerka mi je pre nego što se beba rodila rekla da će mi plaćati 50 evra nedeljno za moje usluge, ali sam na kraju završila tako što to radim za džabe. Nije da nemaju novca jer stalno kupuju nove stvari i idu na ručkove i večere u restorane, kaže ova baka.

Dodaje da joj novac nije najbitniji, ali da bi joj dobro došao. Rekla je da bi mogla da nađe plaćeni posao da ne mora da čuva unuke. Ne želi da pokreće ponovo ovu temu sa ćerkom jer se boji da će je povrediti.

Mnogi su se složili da je ćerka iskorišćava jer joj ona pomaže da uštedi na stotine evra, a iako ona voli svog unuka ne treba da ga čuva 5 dana u nedelji.

Dadilje su skuplje od vrtića. Foto-Ilustracija: Profimedia

Neki su ženu ohrabrili da pronađe plaćeni posao i kaže ćerki da ne može da se stara o detetu bez da bude plaćena za to koliko su se dogovorile.

Ima i onih koji su stali na stranu ćerke i istakli da ona nije samo zaboravila na dogovor sa majkom već da je možda to posledica troškova koji imaju sada jer su stvari koje su bebi potrebne jako skupe.

(Telegraf.rs/uk.style.yahoo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    3. april 2019 | 13:39

    A ko je mojoj baki plaćao zato što je SAMA pazila na nas 4oro unučića!? Meni je strasno da se za to daju pare najrodjenijima! Da se pomogne svakako, ali redovna plata? Nemojte molim vas! Moja deca imaju tu sreću da imaju 2 bake i 2 deke, koji rade! I oni sami hrle da se igraju sa decom i da svoje slobodno vreme provode sa njima! Sami kažu da im to dodje kao terapija da se odmore od posla i da uživaju sa SVOJIM unucima! Bolesno mi je da se sve gleda kroz pare!

  • Užas

    3. april 2019 | 12:18

    Roditelji da naplaćuju svojoj deci,što čuvaju njihovu decu,svoje naslednike..zato nam tako i ide.

  • lady

    3. april 2019 | 12:43

    Ocu i majci se svakako finansijski pomaze ukoliko za to postoji potreba, cuvali dete ili ne. Ne treba zloupotrebljavati njihovu pomoc i praviti od njih kucne pomocnice koje osim cuvanja unuka usisavaju peru peglaju u poznim godinama. Sve ostalo je ljubav, isprepletana medjusobno. Licno, kada svoje dete odvedem na recimo vikend kod babe, svaki put im ,,tutnem,, dzeparac da mogu da uzivaju. Mlada sam i unapred se radujem cuvanju unuka kad odem u penziju, jer ce to biti produzena ljubav moje najvece ljubavi, moje dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA