≫ 

Seks pre punoletstva sada ima "samo" 37 odsto tinejdžera, a stručnjak nam otkriva kako je moguće da su deca danas tradicionalnija od svojih roditelja koji su bili promiskuitetniji

37 odsto tinejdžera doživi seksualno iskustvo pre punoletstva, a 20 odsto od tog broja se pokaje

  • 17

Iako su izloženi eksplicitnim seksualnim sadržajima, rijalitijima i ostalim needukativnim serijalima, samo 37 odsto tinejdžera u Srbiji ima seks pre punoletstva. To ih svrstava u konzervativniju generaciju nego što su to bili njihovi roditelji. Evo kako je to moguće.

Ministarstvo omladine i Centar za edukaciju su izvršili istraživanje koje je pokazalo da "svega" 37 odsto tinejdžera doživi seksualno iskustvo pre punoletstva. Naime, svaki drugi mladić i svaka četvrta devojka u Srbiji pre napunjene 18. godine su bar jednom imali seks. 30 odsto onih koji su seksualno aktivni imaju odnos bar jednom mesečno, ali 20 odsto onih koji su imali seksualno iskustvo pre punoletstva se pokajalo zbog toga.

Interesantno je to da Batutova statistika pokazuje da je tokom 90-tih godina ovaj procenat bio 54 odsto. To znači da su roditelji današnjih tinejdžera u njihovim godinama bili daleko seksualno aktivniji.

U društvu vlada mišljenje da su mladi kao "raspuštena banda", ali podaci istraživanja pokazuju da su dakelo odgovorniji od prethodnih generacija.

Postavlja se pitanje kako je moguće da su mladi tako seksualno suzdržani u vreme kada im je pornografija dostupnija nego što je to bilo ranije, kada su toliko popularni televizijski rijaliti programi koji su prepuni "seksa uživo" i kada ih na svakom ćošku mogu sačekati eksplicitni seksualni sadržaji.

Printskrin: Youtube/amirweb79/prof. dr Tatjana Milivojević
  • Kako je moguće da tako mali broj tinejdžera ima seks pre punoletstva?

- Desila se takozvana retradicionalizacija društva. Naime, radi se o stvaranju tradicionalnog integriteta pojedinca i mladi su se uključili u ovo duštveno pomeranje - kaže profesor filozofije i psihoterapeut Tatjana Milivojević i pojašnjava da su mladi dosta konzervativniji od generacije hipika i bejbibumera.

Ona dodaje da je na tinejdžere uticalo i širenje svesti o rasprostranjenosti AIDS-a i polnih bolesti, a za tu generaciju je karakteristično da vode računa o sebi kao pojedincu.

- Pored toga, kod milenijalaca je ređa interakcija uživo. To se pokazalo kada sam vršila neka druga ispitivanja. Oni nisu skloni čak ni emotivnom vezivanju, a kamo li seksualnom opštenju. Javila se i stidljivost usled nedostatka komunikacije uživo - kaže dr Milivojević i dodaje da je pravi primer to što u bilo kom kafiću možete videti grupu dečaka za jednim stolom i devojčica za drugim koji čak ni poglede ne razmenjuju već se dopisuju preko reznih društvenih mreža.

Slika koja se u društvu stvara o preranoj seksualnoj aktivnosti potiče samo od onih koji se hvale, jer društvo samo njih čuje. Čak i istraživanje pokazuje da oni koji ulaze u seksulno opštenje to čine već sa 16 godina i to su najčešće dečaci.

Foto: Profimedia

Dakle, kao odgovor na pitanje kako je moguće da samo 37 odsto tinejdžera ima seskualno iskustvo pre punoletstva mogu se navesti tri ključna faktora za ovu pojavu:

- retradicionalizacija - oživljavanje tradicionalnih elemenata u društvu;

- strah od oboljevanja - najčešće od AIDS-a i polnih bolesti;

- društvene mreže - fizičko udaljavanje pojedinaca i loša društvena, pa i seksualna interakcija.

Dr Tatjana Milivojević kaže da su roditelji zadovoljni ovom situacijom i da su jedino na tome zahvalni društvenim mrežama jer deca imaju vremena da psihički sazre pre konzumiranja seksa. Takođe, napominje da su različita ispitivanja u Srbiji pokazala da se značajno smanjio broj maloletničkih trudnoća i abortusa, što je svakako dobra vest.

VIDEO: Ostvarenje svih muških snova je od plastike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    8. april 2019 | 18:49

    Ma danasnja omladina je lenja da digne kašiku a kamoli za sex

  • Marko

    8. april 2019 | 17:53

    A kako ste dosli do rezultata? Mozda deca nece da pricaju o tome,a i zavisi sta vama spada pod seksualno iskustvo.

  • Popis

    8. april 2019 | 16:46

    Pa Luna je odradila dobar posao.Malo njih hoce da se poredi sa njom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA