≫ 

Čime to Srbi biju svoju decu kada im po komentarima ćuška i čvrga nisu dovoljno dobri?

Novi zakon brani roditeljima da fizičkim kažnjavanjem vaspitavaju decu, ali mnogi misle da to nije najbolje rešenje

  • 33

Izmenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitavanja deteta, a kada ćuška i čvrga nisu dovoljne Srbi su se nekada na različite načine obračunavali sa nestašlucima.

Nemirnu decu ne treba ubijati od batija i krvnički kažnjavati, slažu se mnogi, ali je tako i “batina iz raja izašla” i zaslužna je za to što neka deca izrastaju u ljude. Mnogi smatraju da je nedostatak vremena i popustljivost roditelja pred dečijim nestašlucima uzrok porasta broja delikvenata u maloletničkom dobu, ali i kasnije.

Deca su danas sve više bezobrazna i nevaspitana. Foto-ilustracija: Profimedia/ BE&W

- Što su više zaštićena od strane zakona to je i doprinelo većem porastu kriminala, samoubistva, vršnjačko nasilje narkomanija, prostitucija itd... Nastavnici su manji od makovog zrna, roditelji im ništa ne mogu, a i zabranjuje im se pa to deca sve zloupotrebljavaju, nažalost, napisala je jedna Ena.

Srbi smatraju da je popustljivo ponašanje roditelja i vaspitavanje dece uz rijaliti programe glavni uzrok porasta broja onih koji piju, puše, kradu, drogiraju se, ali i ubijaju.

Smatraju da nas čeka još crnja statistika sa izmenama zakona, a da slepo praćenje trendova sa zapada nama kao narodu nikada nije donelo ništa dobro.

- Po onome šta predlažu, svaki roditelj bi morao da bude "potkovan" znanjem iz pedagogije i psihologije, vrhunskim obrazovanjem i viškom slobodnog vremena, kako bi detetu objasnio, kada ga ono zvekne, kako to nije lepo, i da ne bi drugi put isto pokušalo, napisao je Ilkeš.

Stručnjaci ističu da smisao uvođenja novina nije kažnjavanje već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja, što je za mnoge čitaoce bilo problematično jer u današnje vreme roditelji retko kada imaju vremena da se posle posla posvete deci i njihovom savetovanju šta je dobro, a šta ne.

"Dok su nastavnici tukli decu, ona su izrstala u ljude". Foto-ilustracija: Profimedia

- Mene i brata mama lešila od batina antenskim pljosnatim kablom. Sećam se tog kabla ko da je juče bilo, a tek tatinim kajsem... Ja i brat izrasli u porodične ljude, ne pušimo, ne pijemo, bez ijedne mrlje u životu. U policiju odemo samo po ličnu kartu ili pasoš, tako da mama - hvala ti za sve batine od srca, napisao je korisnik "Vozi Miško). .

Niko neće ići u zatvor ili biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku ili čvrgu, ali su u komentarima naši čitaoci ipak zagovarali agresivnije metode koje su i sami osetili na svojoj koži i smatraju da su im u životu doneli samo dobro.

Profesor doktor Tatjana Milivojević istakla je da će ovim zakonom biti oštećena i deca i zdrave porodice jer mere protiv nasilja u porodici treba sprovesti na nivou kompleksnog procesa edukacije čitavog društva, pa tek onda sve to potkrepiti zakonskim normama.

- Mi ne možemo da pravimo neke zakone koji bi se sprovodili po principu "sve ili ništa". Recimo, kada su deca u onim preverbalnim fazama, kao i kada imaju dve-tri godine i kada mogu sebi da naude, odnosno kad postoje situacije. Kada su oni zaista u nekoj većoj opasnosti, možete ih ćušnuti po guzi kako biste ih upozorili, rekla je Milivojević.

Ona ističe da daleko veće posledice po dete i njegov razvoj ima podizanje tona i vikanje, pa nije ni čudo što mnogi od nas kažu da im je lakše da podnesu šamar nego da neko viče na njih i drži im bukvicu. Zbog toga deca postaju uplašena, nesigurna, prestravljena i depresivna.

- Batina je komunističko oruđe... U 21. veku pedagogija i kaznjavanje takozvane sankcije bolje su rešenje. Mene je majka bila šipkovinom - prut 2 metra. Mirko se zvao. Bio sam jako bezobrazan, divlji, neukrotiv. Smijući se sam trpeo batine. I bio sve gori. Zlatna reč i gvozdena vrata otvara, napisao je Marko.

Deca su izložena nasilnim sadržajima rijaliti programa i filmovima koje mogu da vide na TV-u. Printskrin: TV Pink

Ono sa čime se veliki broj čitalaca slaže jeste da je deci data prevelika moć, da im ništa ne smeju ni učitelji, ni nastavnici, ni roditelji. Pitaju se zašto decu ne smeju da tuku i šta da rade kada ta ista deca počnu da tuku njih. Ističu da su deca zbog svih prava koja uživaju postala bahata, bezobrazna i nezainteresovana, da se loše ponašaju i jedni prema drugima, ali i prema starijima.

Dete i država postavljeni su visoko iznad roditelja, nastavnika i učitelja koji treba deci da posluže kao uzor i vodiči u sticanju obrazovanja i iskustva za ceo život. Bez batina, mnogi se plaše da ćemo tek izgubiti kontrolu nad decom i da će ona biti samo gora. Veliki je broj onih koji se kada vide kakva je današnja situacija, odlučuju da nikada ne postanu roditelji.

- Mene je majka istukla oklagijom i to pred polazak u vojsku samo zato što sam umislio da sam najpametniji i što sam joj uzvraćao reči. Zamslite da sam ne daj Bože nešto ukrao ili uradio nešto loše... Hvala Bogu imam dva metra i trojicu sinova, pa ponekad primenjujem isti recept i na njih, napisao je korisnik Mitar iz Dubiča.

Istakli su da smo imali Teslu dok su nastavnici držali nastavu pod pretnju šibom, dok danas imamo samo starlete i delikvente.

Umesto naučnika deca se sve više ugledaju na starlete. Foto: T Now

- Molim da se izbaci čvrga, a ubace dlanovi! I da se roditeljima obezbede uređaji za merenje jačine udarca, da se sastavi detaljan tabelarni prikaz kolika kazna i za šta se daje, za koji uzrast i slično. Da s eobezbedi institucija koja će suditi po eventualnim žalbama kažnjenih - i svima super! Natalitet će da raste ko pečurke, napisao je jedan od čitaoca koji se potpisao kao Paradox.

Ne opravdavamo nasilje u porodici i ne zagovaramo ni fizičko ni verbalno nasilje. Slažemo se da neke granice moraju da se postave i kod dece i kod roditelja, ali da li zaista tolikim pravima koja deca uživaju mi rizikujemo da ona izrastu u ljude koji neće biti sposobni da se nose sa obavezama i odgovornostima i biti u stanju da nastave da grade zdravo i funkcionalno društvo?

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gale

    12. april 2019 | 14:06

    Koliko je meni poznato, najveća zverstva nad decom učinjena su bas Americi, Nemačkoj, Austriji... džabe pokusavate da predstavite Srbe kao zveri koje maltretiraju svoju decu....Samo vi sprovodite demokratiju sa decom od 2, 3 godine, bice vam gazde sa 4 a sa 12 ce već da prave ozbiljne probleme.

  • Senad

    12. april 2019 | 15:35

    Danasnji roditelji(ne bas svi)su prosto okupirani nekim drugim stvarima,problemima pa cak i kada imaju vremena za svoje dijete oni "vise"po kojekakvim drustvenim mrezama.Djetetu dadnu mobitel,tablet u ruke i tako se odgajaju danasnja djeca.A onda ti isti roditelji kukaju kako nemaju kontrolu nad svojom djecom.Dijete se uci bukvalno cim se rodi znaci od malih nogu.Nikad u zivotu svoje dijecu udario nisam cak i da jesam to je vise ono rukom po guzi dok su bila jos mala.Dok danas poznajem neke od roditelja sto svoje probleme i frustracije iskaljuju na dijeci. Hajde pokusaj te udariti ili grubo receno premlatiti dijete recimo u Svedskoj jos bi i zatvora zavrsili. Imam jednog dobrog prijatelja sto zivi u Svedskoj.Dijete slucajno u vrticu reklo kako ga otac vuce za usi i udara po guzi. Jedva se ziv izvukao dokazujuci da ipak nije tako kako je dijete ispricalo.

  • Popuštanje

    12. april 2019 | 14:26

    Ljudi su revoltirani kada vide koliko su današnja deca razmažena i nevaspitana. Zato misle da roditelji moraju biti strožiji, i u pravu su. Pogrešno je to što misle da su batine jedini dobar vaspitni metod. Mene, moje rođake, komšije i drugarice i drugove iz razreda roditelji nisu tukli, a svi smo bili mirniji, pažljiviji, vredniji od dece danas. Ključ je u tome koliko se roditelj posveti detetu i da li mu popušta ili ne. Morate naučiti dete da Vas poštuje i da poštuje Vaše reči, kad mu kažete da nešto ne sme, to mu ne smete NIPOŠTO više dozvoliti. Vaspitava se od pelena, nemojte misliti da su deca glupa. Svako dete će naučiti da ako mnogo plače i vi mu onda popustite, da je plakanje način da nešto dobije. ili ako se baca po podu i ima nervozne ispade, vrišti i vi popustite, poruka će biti da ako se tako ponaša, na kraju će dobiti to što želi. Ne popuštajte, budite DOSLEDNI i svi članovi porodice postupajte na isti način, ne da jedan roditelj popušta, a drugi viče i ne da. Ako vi sami ne poštujete vlastite reči i na kraju popustite, kako ćete naučiti dete da vas poštuje? Batine su samo izraz nemoći roditelja da na nenasilan način lepo vaspita svoje dete. Ako istučete svoje dete kad Vas ne sluša, prenosite mu poruku da sutra ono kada ga neko drugo dete ne posluša, istuče njega. Nasilje je i tako u porastu, ako vi pokažete svojoj deci da može i na drugačiji način da se reši puno toga, doprinećete da dođe do postepenog smanjenja nasilja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA