"Porodila sam se kod kuće, to je bio najgori pakao": Majke upozoravaju Megan Markl na sve mane ovakvog porođaja

Vojvotkinja od Saseksa ozbiljno razmišlja o prirodnom porođaju kod kuće, a evo šta o tome misle mame širom sveta

  • 4

Megan Markl preispituje soluciju da se porodi kod kuće. Mame sa iskustvom širom sveta su se povodom toga oglasile i rekle šta misle o tome.

Kraljevska beba će uskoro doći na svet, a ponosna mama je izjavila da razmišlja o tome da se porodi kod kuće prirodnim putem. To ne bi bio prvi put da se tako nešto dešava u najomiljenijoj porodici na svetu. Kraljica je sva četiri deteta rodila kod kuće.

Ipak, trebalo bi razmišljati o sigurnosti na prvom mestu. Bar tako kažu iskusne majke širom sveta. Megan je izjavila da ima već spreman medicinski tim koji će joj pomoći ukoliko odluči da se porodi kod kuće. Međutim, pitanje je da li će to biti dovoljno ako dođe do komplikacija.

Foto: Profimedia/Mega Agency

Zdravstveni sistem Velike Britanije za ovakvu vrstu porođaja predviđa samo dve babice, a to znači da nema lekara specijaliste ni za porođej ni za epidural ako je potrebno.

Kler Livingston sa Kraljevskog koledža za babice kaže da se u ovakvim situacijama prvenstveno pravi procena rizika za trudnicu i bebu i da ukoliko ga nema može da dođe do porođaja kući čak i kada je reč od prvoj trudnoći.

Tokom 2017. godine kod duće su se porodile čak 13.582 žene u Britaniji, što je 2,1 odsto ukupnih godišnjih porođaja.

- Rodila sam svog drugog sina kod kuće u oktobru 2015. godine i nikom to ne bih preporučila. Bilo je prestrašno. Iako ništa nije ukazivalo na to da može doći do neke komplikacije, kada se rodio moj sin je bio modar i nije disao. A u kući nemate lekara. Činilo mi se da ću umreti od straha koji me je preplavio - ispričala je svoje iskustvo Nikol Šeldon (35).

Nju i dete su odmah odvojenim sanitetima prebacili u bolnicu, ali su novopečenoj majci rekli da se pripremi za najgore. Tomas je bio bez kiseonika oko 50 minuta. Imao je nekontrolisane napade i nisu mogli da ga stabilizuju. Na kraju je preživeo, ali je pretrpeo oštećenje mozga zbog nedostatka kiseonika.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Gospođa Berks se samo nadovezala na ovu priču:

- Bilo je komplikacija na mom porođaju kod kuće. Sin mi ima distoničnu cerebralnu patralizu i vezan je za kolica. Da sam znala sve moguće rizike ne bih donela povodom porođaja ovakvu odluku. Moj savet za Megan je da ako prođe dobro to može biti naneverovatnije iskustvo, ali ako pođe po zlu mora da ima najbolje medicinske radnike uz sebe -

Nisa Moger (35) se dobro pripremila za kućni porođaj. Išla je na vežbe za disanje i porodila se za ukupno tri sata. Rodila je zdravu ćerkicu.

- Porodila sam se u dnevnoj sobi gde sam se osećala najudobnije. Imala sam najlepše moguće iskustvo i nisam senijednog trenutka osećala ugroženo. Preporučila bih svakoj ženi koja nije pod rizikom, pa i Megan da se na ovaj način porađa -

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoja

    14. april 2019 | 11:40

    od kada je sveta pa do skorosnjih dana zene su se poradjale u kuci Ali sada to ne valja jer ne mogu da kradu bebe, ne mogu da im trpaju koje kak ve hemije u majusna tela pa i cipove!

  • w

    14. april 2019 | 13:16

    Zašto da ne kod svoje kuće je lepše neho u bilo kojoj bolnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA