Odmah sprečite dete da sedi u ovom položaju - jer može da mu stvori ozbiljne zdravstvene probleme

Možda deluje bezazleno, ali omiljena dečija poza za sedenje mogla bi da ugrozi njihov razvoj.

  • 2

Mnogo puta do sada apelovano je na roditelje širom sveta da ne dozvoljavaju svojoj deci da sede u obliku slova W.

Omiljeni sedeći položaj mnoge dece posebno je štetan ako se u njemu provodi mnogo vremena uz gledanje omiljenih crtanih filmova.

Ukoliko vaše dete sedi ovako pre navršene druge godine života, ovaj položaj može da istegne noge, članke i kukove što će rezultirati da dete kasnije u životu hoda sa stopalima okrenutim na unutra.

Majka, beba, deca, dete, posao, karijera, racunar, mother baby work Foto: Shutterstock

Pored defekta u razvoju nogu, sedenje u položaju slova W može da naškodi razvoju motoričkih sposobnosti i poremeti detetov osećaj za ravnotežu, sposobnost za trčanje i skakanje u periodu nakon 7. godine.

“U najgorim slučajevima može doći do displazije kuka koja otežava kretanje, trčanje i uzrokuje artritis u kasnijem dobu. W pozicija remeti stabilnost, okretnost i jačinu gornjeg dela tela koja će kasnije uticati na lošu koordinaciju pa čak i na otežano razvijanje dominantne ruke za pisanje”, kaže dr Sem Hej.

Ipak, doktor dodaje da roditelji ne treba da paniče ukoliko njihova deca povremeno sede na ovaj način.

“Prvenstveno želim da kažem roditeljima da ne paniče. Sasvim je u redu da deca budu u ovakvom položaju povremeno. Važno je da im to ne bude omiljeni i broj jedan način sedenja”, zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    8. maj 2019 | 13:27

    Moji ne sede. Pravo posle posla 2 sata u park, pa pola sata kafića da popijemo po kafu, tu isto stoje pored stola ili na stolici, pa idemo kući gde se penju na krevet i skaču, pa ovo mlađe preskače ogradu od kreveca, pa ona direkt sa kreveta uleti u krevetac kao u bazen. Ne miruju ni kada spavaju, pa nakon sat vremena spavanja ih nađem okrenute za 360 stepeni.

  • Brutalna istina

    8. maj 2019 | 13:20

    A roditelji bi mogli kad deca dodju u te godine dignu malo zadnjicu i kreću se sa decom i igraju i prirodi.. Malko kad odrastu da ih daju na sport.. Svaki put pametni nešto otkriju.. A u stvari su posledice zbog nekih drugih stvari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA