Trudnici u beogradskom butiku rekli da ne može da proba haljinu za svoje venčanje da je ne bi razvukla!

Neverovatne stvari se dešavaju ženama u drugom stanju svaki dan, a mnoge od njih su veoma neprijatne

  • 34

Trudnica je zatražila da proba haljinu za svoje venčanje u jednom od renomiranih prestoničkih butika. Rečeno joj je da to nije moguće jer će je razvući pošto je u poodmakloj trudnoći. A ta ista trudnica se zapravo spremala za svoje venčanje i pokušavala da pronađe odgovarajuću haljinu za taj dan. Da, to se desilo u Beogradu u ponedeljak, 13. maja.

Do koje mere u Srbiji ide diskriminacija budućih majki i da li ćemo zaista ovako nešto da dozvolimo?

Svaka žena u drugom stanju se svakodnevno nalazi pred nekim preprekama, barijerama, "podignutim zidovima" i zatvorenim vratima. Većina ih se najčešće žali na birokratiju i ogromnu papirologiju do koje mora da dođe u nerealnim rokovima.

I dok stalno ukazujemo na probleme koje bi država mogla da reši i učini život trudnicama dosta lakšim, dešavaju se stvai koje se nikakvim zakonima ne rešavaju, jer prevazilaze mere normalnog.

Jedna od takvih situacija se desila ženi u poodmakloj trudnoći koja je bila spremna da kupi skupu haljinu za svoje venčanje - ALI NIJE MOGLA DA JE PROBA KAKO JE NE BI RAZVUKLA!

Ne zvuči li vam ovo paradoksalno u zemlji gde se svakodnevno pozivaju žene da u što većoj meri rađaju kako ne bismo bili "zbrisani sa lica Zemlje"?!

Meni zvuči. I izaziva mi bes.

Volela bih da vidim lice osobe koja je ovakav "veto" dala, izmislila ili nešto slično.

Volela bih da je pogledam i da pitam da li se nada da će jednog dana biti roditelj.

Trudnica place Foto: Shutterstock

Volela bih i da čujem odgovor na pitanje do kog meseca trudnoće je propisano kao moguće probavanje garderobe u toj radnji. Jer, istini za volju, znam žene koje su u petom mesecu trudnoće krupnije od onih u devetom.

Ah, da! Pa, kako mi ranije nije palo na pamet, verovatno se ta odluka donosi - ODOKATIVNO! Dakle, prodavačica vas odmeri (iako je to vama neprijatno), prosudi o vašoj kilaži i obimu stomaka, oceni vas kao "nepoželjnog" kupca, jer MOŽDA nećete kupiti haljinu koju ste probali, a ona je dužna da zaštiti garderobu.

Gde je ovde logika? A još gore, GDE JE LJUDSKOST?

Ko to sebi daje za pravo da ima personalne aršine prema budućim majkama? Ko to sme sebi da dozvoli da ponizi ženu koja će da daruje život jednom biću? Neko kome je darovan život od strane njegove majke to nikada sebi ne bi trebalo da dopusti.

Ali jeste. Dopustio je. I desilo se. Trudnica nije mogla da proba haljinu koja joj se dopala - JER JE TRUDNA. Očigledno je počinila veliki greh?!

Zato što je u drugom stanju nema pravo NA SVE, a pogotovo ne na HALJINU!

Trudna žena, trudnica, plače Foto: Profimedia / Sve više trudnica pati od depresije

Revoltirana ovom pričom, pozvala sam nekoliko iz niza najpopularnijih butika.

Predstavi

la sam se kao žena u poodmakloj trudnoći i pitala da li bih mogla kod njih da probam haljinu koja mi treba za bitan životni trenutak. Odgovori su bili potvrdni. Negde su mi samo uljudno rekli da je sva garderoba za probanje i da dođem kad god hoću. Neki, ipak, nisu mogli da sakriju šok zbog mog pitanja, pa su osim reči - naravno, bili znatiželjni što ih to pitam uopšte.

Rekla sam da je drugarica imala problem i da zbog hladnoće želim da napravim plan posećivanja butika, jer kao trudnica ne mogu da priuštim da idem negde gde bi me odbili za ovakvu uslugu. Osim što su moji sagovornici bili šokirani, izjasnili su se da prvi put čuju za tako nešto.

Ja bih volela da nikada nisam čula za tako nešto.

Mogu slobodno da kažem da je ODVRATNO DISKRIMINISATI TRUDNICU NA BILO KOJI NAČIN.

Ukoliko ste i vi imali slično iskustvo, pišite mi ili u komentaru ili na e-mail adresu, jer sam rada da se pozabavim i vašim pričama.

(Jelena Bojić Obradović / j.bojic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragana

    15. maj 2019 | 15:44

    Jao drame majko rodjena.. ajde sad odma drvlje i kamenje na prodavacicu. A sta ako je trudnica pod uticajem hormona i stresa zaista htela velicinu koja joj ne odgovara? Prodavacica je trebalo da cuti pa hajd nek se i razvuce ona ce od plate da nadoknadi. Najlakse po tudjim ledjima. Nije sve crno i belo ljudi moji

  • Iva

    15. maj 2019 | 15:51

    postoje modeli koji su krojeni za odredjene gradje. I to sve zene znaju. Prodavacica joj ovo sigurno nije rekla bez razloga..

  • Vojislav

    15. maj 2019 | 16:04

    Od svake gluposti se pravi drama. Kakva diskriminacija ? Mozda je htela da proba model 3 broja manji ? Mozda je prodavacica videla(sto joj je i posao) da nece stati u nju.Mozda je prodavacica jednostavno bezobrazna. Sve je moguce,ali diskriminacija trudnica ??? Dajte,uozbiljite se vec jednom. Ako je trudna,niti znaci da je bogom dana,niti da je neko diskriminise. Trudnu zenu treba postovati i pomoci joj u svakoj prilici,a ne sad da se prema njoj odnosimo kao orema bozanstvu kome se ispunjava svaki hir,pa ako slucajno nije po volji,onda je diskriminacija u pitanju. Ljudi,dajte da se uozbiljimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA