≫ 

Pitali smo stručnjaka: Da li treba osuditi roditelje kojima je potreban odmor bez dece?

Put bez dece zvuči primamljivo?

  • 2

Sve više današnjih roditelja ima potrebu da se na neko vreme odvoji od dece.

Rečenicu “samo deset dana da odemo negde sami i odmorimo na miru” je svako od nas makar jednom čuo od svojih prijatelja ili rodbine. Dok drugi ne bi mogli da zamsile bilo kakavo putovanje bez dece, postoje oni koji bi rado dali dete na čuvanje kod baba i deda za deset dana pravog odmora.

Otkako sam postala majka nikada nisam poželela da odem negde bez mog dečaka, ali u razgovoru sa brojnim prijateljicama sam shvatila da sam u manjini. Mnoge su umorne od svakodnevnih obaveza koje donosi posao i kuća pa odmor bez dece vide kao konačnu šansu da zaista odmore bez obaveza. Zapravo, kada ste na odmoru s decom, vi nikada niste u potpunosti opušteni jer ste im stalno potrebni.

Nisam mogla da se ne zapitam da li su ovakve želje imali nekada naši roditelji i zašto se danas roditeljstvo čini komplikovanijim nego nekada?

baka i deka, baka, deka, unuci Foto: Pixabay.com

Sasvim je normalno da želite vreme samo za sebe, ali pitanje je koliko često to želite jer može da ima posledice po vaše dete, naročito ako je u pitanju dete u ranijem uzrastu.

-Jako je važno koliko često roditelji to rade i da li je to pre pravilo nego izuzetak. Ostavljanje dece u ranom uzrastu je nekada nužno za neko kratko vreme, ali to zaista ne bi trebalo da bude prečesto i na duži vremenski period. Ljudi pored toga što su roditelji imaju i svoje druge funkcije i potrebe i prirodno je da ponekad čovek ima predah i otklon u odnosu na tu roditeljsku ulogu koja podrazumeva jedan intezivan rad. Važno je da u tome imaju meru i da ne gube iz vida da je dete prevashodno odgovornost roditelja, a ne nekih drugih srodnika čak i kada oni imaju najbolju nameru, kaže za Telegraf Radmila Vulić Bojović, psiholog i specijalista za partnerske odnose.

Putovanje, selfi, planina, odmor Foto-ilustracija: Profimedia/Designpics

Drugi smatraju da je ostavljanje dece nepromišljena odluka jer živimo u vremenu kada nam decu vaspitavaju bake, deke i vaspitačice dok su roditelji na poslu.

Nema sumnje da li je njima lepo dok ih čuvaju bake ili vaspitačice, ali deci je potrebna roditeljska ljubav i zajedničko vreme koje će provesti sa mamom i tatom.

Ponekad je potrebno napuniti baterije, ali budite pažljivi koliko često to radite.

(Telegraf.rs/ b.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invisible89

    30. maj 2019 | 13:22

    Ostaviti dete ili decu na vikend ili nekoliko dana kod babe i dede jednom evenyualno dvaput u tolu godine ne vidim zasto bi bio problem.. Cak mislom i da je pozeljno.. Ukoliko babe i dete zele da cuvaju decu.. A i ako deca zele da ostanu.. Letovanje sa decom 10 dana i onda jedan vikend bez njih.. Ne vidim problem.. Jedino ako se to pretvori u svaki vikend ili tako nesto...

  • Draxa

    30. maj 2019 | 14:51

    To je potreba opravdana ,mi roditelji nismo roboti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA