≫ 

6 načina da naterate dete da pospremi igračke, a da ne morate da ga kažnjavate

Sve može da se postigne na lep i miran način, verujte

  • 0

Koliko puta ste se našli u situaciji da ne možete da vidite pod od dečjih igračaka, a vaše dete prosto ne želi da ih pospremi ni posle stotinu molbi i pretnji da više nikada neće dobiti novu? Ovih 6 načina će sigurno podstaći svoje dete da pokupi igračke i da ih stavi na mesto.

Postoje razne radionice gde su roditelji pozvani kako bi videli svoju decu kako pospremaju i čiste. Mnogo roditelja doživi šok kada vidi da kako njihovo trogodišnje ili četvorogodišnje dete posprema igračke kad završi s igranjem i to bez molbi i svađanja!

Sve je to zahvaljujući tehnikama koje stručnjaci primenjuju. Dakle, moguće je da podstaknete svoje dete da raspremi igračke, a ovih šest metoda bi trebalo da imate uvek u opticaju.

Stvorite mesto za sve

Iako se čini da bi deci bilo lakše da pospreme svoje igračke ako ih samo pobacaju u jednu veliku kutiju, to obično nije slučaj. Mala deca imaju snažan osećaj za red i vole da stvari budu upravo na svom mestu. Zbog toga, mnoga deca osećaju neizmerno zadovoljstvo kada nešto vrate tačno gde je i bilo. Verovatnije je da će da raspreme svoje igračke ako svaka od njih ima određeno mesto kojem pripada.

Školski pribor cene Foto: Pixabay/Pexels

Da biste ovo pokušali, možda ćete morati da sklonite neke igračke. Dakel, potrebno je da neko vreme provedete posmatrajući svoje dete kako bi videli čime se najviše igra. Ako postoji nešto što dete nije dodirnulo ni pogledalo nedelju dana, upravo to sklonite u ormar ili poklonite nekome ukoliko je preraslo tu igračku. Zatim vam preostale da igračke složite na policu tako da svaka ima jasno precizirano mesto. Pripazite da polica nije pretrpana. Vaše dete može da vas iznenadi tako što će samo početi da rasprema igračke kada tačno zna gde im je mesto.

Primer od ranog doba

S bebama i malim klincima je najbolji način da ih podstaknete da raspreme svoje igračke je da im date model. Nemojte pospremanje da ostavite za vreme kada klinci odu da spavaju, već napravite to kao proces koji zajedno završavate. Beba će da vas posmatri, a vašee starije dete će da vam se pridruži. Verovatnije je da će vam pomoći ako to izgleda kao "prirodan" zadatak koji treba da se ispuni nego ako stalo zahtevate da to radi i onda to postaje borba za moć. Nikad nije kasno za davanje modela za raspremnanje. Samo ohrabrite svoje dete da bude aktivni učesnik.

Roditelji, dete, telefon Foto: Shutterstock

Postavite očekivanja

Odlučite šta očekujete od svog deteta kada je sređivanje i pospremanja u pitanju i oformite situaciju da to bude eksplicitno. Odaberite nekoliko pravila koja su vam važna, podijeli ih sa svojom djecom i često ih podsjećaj dok ne usvoje nova očekivanja.

Neka bude zabavno

Pitajte dete - Koliko crvenih kocki možete da pronađete i da ih stavite u kutiju?, Mogu li sve igračke da stanu u kutiju?.

Ponekad je doista teško skupiti energiju za čišćenje i pospremanje, a pogotovo sve pretvoriti u igru, ali pokušajte. Brzo može najgori deo dana da se pretvori u jedan od najboljih.

Postavite ciljeve kao motivacione

Umesto: "Nema ručka dok se igračke ne pospreme!", pokušajte da kažete: "Kad pospremiš igračke onda ćemo zajedno da ručamo."

dete crta decji crtez Foto: Pixabay

Često naglašavanje onog što dolazi sledeće je veliki podsticaj za decu da svoje zamisli odbace. Pomaže im u mentalnom prelasku na ono što sledi i daje im nešto novo čemu se raduju.

Sačekajte kraj igranja

Niko ne voli da ga prekidaju kada nešto radi, a deca nisu izuzetak. Iako to nije uvek moguće, pokušajte da pričekate dok dete ne napravi prirodnu pauzu u onome što radi kako biste ga zamolili da pospreme. Neka završi taj crtež. Neka stavi poslednjih nekoliko kocki na njegovu kulu. Neka završi pravljenje pite od blata. Možete da tražite od deteta da pospremi kad ste spremni za ručak ili kad je vreme za spavanje, ali pokušajte da se prvo zapitate, može li to da sačeka pet minuta. Stvar je u tome da je jednostavnije i učinkovitije pustiti ih da završe ono što rade, nego ih prekinuti i tražiti da raspremaju. Ako ste u stisci s vremenom, budite spremni da mu pomognete oko pospremanja.

Bez obzira na uzrast svog deteta, možete da postavite jasna očekivanja. Možda će vam biti potrebno malo prakse i malo strpljenja, ali brzo će se dete "ukrcati u taj brod" ako budete dosledni.

(Telegraf.rs / miss7mama.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA