≫ 

Alergijska reakcija kod dece zahteva hitnu intervenciju: Roditelji moraju odmah da posete lekara jer detetu preti velika opasnost

Veoma je važno na vreme prepoznati alergiju kod dece i reagovati tako da im se ne ugrozi život

  • 5

Novopečenim roditeljima nije nimalo lako da prepoznaju simptome alergije kod dece pogotovo u prvim godinama života pa su alergijske reakcije mnogo opasne.

Namirnice na koje su deca najčešće alergična su belance, kozije mleko, orašasti plodovi, med, bobicasto voce, riba, morski plodovi i drugo.

belance, šlag Foto: Pixabay.com

Kako mnoge bolesti mogu da imaju slične simptome kao alergije, važno je za roditelje da znaju da razlikuju ključne simptome. Simptomi alergije su problemi sa kožom (svrab, osip, otok), disanjem (kijanje, šištanje u plućima, bol u grlu), stomakom (mučnina, povraćanje, dijareja) i cirkulacijom (bleda koža, vrtoglavica, nesvestica). Najozbiljnija reakcija je anafilaktički šok koji može da dovede i do smrtnog ishoda.

- Ukoliko roditelji primete bilo koju od ovih reakcija na hranu, treba odmah da isključe sumnjivu namirnicu i da se eventualno jave pedijatru za savet. Isključivanjem namirnice na koju je dete alergično, u roku od 3 do 5 dana, tegobe se uglavnom povlače, rekla je za Telegraf.rspedijatar primarijus doktor Ruža Bajić, iz Specijalne ordinacije iz pedijatrije “Dečija igra”.

Boginje, osip Foto: Profimedia/Alamy

Alergije na neke namirnice mogu biti prolaznog karaktera, kao na primer alergija na proteine kravljem mleka koja prođe do uzrasta 2 ili 3 godine, dok je alergija na ribu i morske plodove uglavnom doživotna.

- Alergijske  reakcije na hranu uglavnom nisu ugrožavajuće po život, tako da ne zahtevaju hitnu intervenciju. Da bi se predupredile alergijske reakcije na namirnice, roditelji treba da se pridržavaju saveta pedijatra o ishrani odojčeta u prvoj godini života. Jako je važno da se nemlečna hrana uvodi u ishranu sa napunjena 4 meseca života deteta, savetuje doktorka Bajić.

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA