≫ 

Ne grešite, zaista se više rađaju dečaci nego devojčice, a evo i zašto

Dečaci su danas brojniji od devojčica i postoji nekoliko teorija o ovom fenomenu

  • 5

Možda ste i vi primetili u svojoj porodici ili na igralištu da se danas rađa više dečaka nego devojčica. Ukoliko ste počeli da sumnjate u to da dečaci postaju brojniji od devojčica apsolutno ste u pravu.

Poznata činjenica je da od oca zavisi kog pola će biti dete jer sperma sadrži X i Y hromozome. Jedan od njih će se upariti sa majčinim X hromozomom i na taj način će nastati beba ženskog ili muškog pola.

Ovo znači da je šansa za dobijanje dečaka ili devojčice jednaka, a opet na svetskom nivou, prednjači rađanje dečaka, 105 na prema 100 u korist muškog pola.

Beba, dečak, porodica, novorođenče, muško dete, Pol deteta, pol bebe, Sin Foto: Profimedia

Kako se ovo objašnjava?

"Žene koje održavaju dobre odnose sa familijom i visokog su socijalnog statusa najverovatnije će postati majke dečaka", tvrdi dr Alison Behi, biologičarka i antopolog sa Univerziteta u Australiji.

Jedna studija rađena na Univerzitetu u Njukastlu dokazala je da muškarci koji imaju braću je verovatnije da će postati očevi muškog deteta.

Čak i u periodu nakon Drugog svetskog rata rađala su se dva dečaka više u odnosu na devojčice.

Dečaci definitivno oduvek dominiraju.

VIDEO: Težak vam dan? Smeh ove bebe kamen razbija... bukvalno

(Telegraf.rs/ mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    20. maj 2019 | 12:51

    Ne znam odakle vam ova informacija. Ako se izuzme kina gde se zenska deca abortiraju. U svakoj drzavi se rodi vise devojcica jer je matematicki (genetska matematika verovatnoce) mnogo veca verovatnoca da dobijete cerlu nego sina (skoro 12%). Na sve to fetus devojcica je daleko jaci od muskog kao i u prvim godinama zivota. Tako da se brojka prezivele zenske dece penje na 20% do 5 godine. Od 5 do 30 godine mnogo vise muske dece pogine u ratovima, saobracajnkm nesrecama itd. Od 30 do 50 godine mnogo vise muskaraca umre od srcanih problema nego zenske. Kada se sve to sabere dobijete realnost a tp je da nema veveg grada u svetu (izuzev kine) gde odnos muskih i zena nije barem 1:2 a u nekim zemljama to ide i na 1:8 (rusija). Tako da ne znam odakle vam ova informacija i ko je ova gospodja naucnica jer ovo je bas 'frljanje' od teksta i studije.

  • Mitar iz Dubica

    20. maj 2019 | 11:09

    Jel ima neko recept za devojcicu, posto imam tri sina 😉

  • Feriz

    20. maj 2019 | 10:09

    Dosas nije bilo tako Statistički više se radja devojčica nego dečaka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA