Majke koje se zdravo hrane dok doje svoje bebe pružaju im trajnu zaštitu od gojaznosti

Veoma je važno da novopečene mame imamju pravilnu i zdravu ishranu

  • 3

Dojilje sa zdravim prehrambenim navikama i uravnoteženom ishranom uglavnom imaju bebe optimalne telesne težine koje su kasnije u toku života zaštićene od gojaznosti.

Brzo dobijanje na težini i nakupljanje masnoće tokom prvih šest meseci života deteta su faktor rizika za gojaznost kasnije tokom života, objasnili su istraživači.

Dojenje bebe Mame koje doje treba da misle na svoje bebe. Foto: Profimedia

- Dete koje je premašilo optimalnu težinu za svoj uzrast, posebno ako se to desi u prvih šest meseci, ima veće šanse da postane gojazno već u adolescenciji, kaže autorka studije Elen Demerat.

Ona i njene kolege istražile su efekt ishrane dojilje na rast i razvoj beba, a njihova studija je uključivala 354 dojilje. One su ispitane o njihovim prehrambenim navikama tokom trudnoće te jedan i tri meseca nakon porođaja. Bebe onih majki koje su imale zdraviju ishranu u bilo kojem od navedenih vremenskih intervala manje su težile i imale su niži postotak telesne masti u prvih šest meseci od onih čije su majke imale lošiju ishranu.

Dojenje, Beba, Bebe, Prehrana beba, Ishrana beba, Formula, Žene, majke, Mame, Bočica, Flašica Budite zdrave zbog vaše dece. Foto-ilustracija: Profimedia

Ishrana majke nije uticala na to koliko je tkiva bez masti, uključujući kosti i mišiće dete imalo, prema istraživanju objavljenom nedavno u časopisu Nutrient.

- Ovo je dokaz da majke koje konzumiraju visokokvalitetne namirnice mogu pomoći svojim bebama da budu optimalne težine i da imaju manje telesne masti od dece onih majki koje su se nezdravo hranile, a istovremeno se sprečava i rizik od gojaznosti u budućnosti, rekla je Demerat.

Sledeći korak koji naučnici nastoje preduzeti jeste da saznaju šta je to u majčinom mleku što bi moglo pomoći deci da budu optimalne težine i da se pravilno razvijaju. Ta informacija mogla bi pomoći majkama da odluče šta da jedu da bi imale zdravo mleko za svoju decu.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    2. jun 2019 | 12:41

    Ma od cega da se zdravo hrane takva vest je dobra za Svajcarce a ne nas jadan narod koji jedva ima da kupi posebu salamu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA