≫ 

Sećanje na detinjstvo: Koja je vaša omiljena hrana koju ste kao deca obožavali da jedete?

Detinjstvo će mnogi od nas pamtiti po hrani koju su nam spremale majke i bake

  • 0

Kada uporedimo današnju sa ishranom od pre 30 godina, situacija je primetno drugačija i sve je manje onih tradicionalnih jela i namirnica koje deca jedu.

Evo šta su nekada volela deca i po čemu će starije generacije pamtiti svoje detinjstvo.

Prženice

przenice, hleb

Nekada su prženice bile omiljeni doručak dece. Foto: Pixabay.com

Nekada se za kupovinu hleba stajalo u redu. Nije na svakom uglu bila pekara, a posle devet ujutru niste ni mogli da kupite veknu jer je sve bilo rasprodato. To je razlog zbog kog se i po nekoliko dana jeo jedan hleb, a kada se presuši, od beživotnih kriški nastajale su ukusne i masne prženice.

Knedle

Knedle se nekada nisu kupovale, nego pravile. Testo se pravilo od kuvanog krompira i punile svežim ili suvim šljivama. Iako su domaćice imale mnogo posla oko ove poslastice, ipak su uspevale da povremeno ukućane počaste knedlama.

Umućeno jaje

U nedostatku slatkiša, umućeno jaje bilo je “hit”. Doduše, tada su jaja uglavnom bila domaća i kupovala su se od “proverenih” vlasnika seoskih domaćinstava. U jedno ili dva žumanceta dodavalo bi se nekoliko kašika šećera, a zatim energično mutilo.

Kriška hleba sa mašću i alevom paprikom

mleko, hleb

Hleb, mast i aleva paprika - njami! Foto: Pixabay.com

Nekada nije bilo danas standardnih sastojaka za sendvič. Mast se koristila i za termičku obradu hrane, ali i kao namaz. Odlično se slagala sa alevom paprikom ili belim lukom, a postojala je i slatka varijanta – posuta šećerom.

Testenina s orasima

Danas verovatno malo ko jede suvu testeninu s orasima, ali je to nekada bila uobičajena večera. Na skuvanu testeninu sipao se šećer i mleveni orasi, a dragoceni puter dodavao se retko.

Griz sa mlekom

Neka deca i danas vole griz. Skuvan u mleku i pomešan sa šećerom, griz je bio odličan za brzo vraćanje energije posle celodnevnog jurcanja sa drugarima. Slično se tretirao i sutlijaš.

Šnenokle

Za poslasticu koja potiče iz Austrije bili su dovoljni jaje, šećer i mleko. Reč je o umućenim belancima, koji se kašiku po kašiku spuštaju u vruć krem od žumanaca, šećera i mleka.

Viršle

Dete jede hot dog, viršle

Viršle su bile nezaobilazne. Foto-ilustracija: Profimedia/Martin Mehes - ČIF

Viršle se i danas rado jedu, ali su se nekada prodavale isključivo u mesarama. Upravo u tome je razlika. Naravno, bile su i kvalitetnije.

Sendviči

Šunke, trapisti i kečapi tada su bili nedostižne namirnice. Parizer se kupovao povremeno i bio je dovoljan da se napravi ukusan sendvič sa malo milerama ili sirnog namaza.

VIDEO- Domaćice, ugledajte se na ovo dete: Kad ova slatkica umesi hleb to je prste da poližeš

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA