Srceparajući apel jedne majke: Da sam vodila računa moje dete bi danas moglo da hoda

Šta ako...

  • 0

Bri Peni, majka dvoje dece neprestano se pita da li bi njen mlađi sin mogao danas da hoda da nije pila iz iste flašice kao i njena starija ćerka. Da li bi mogao da hoda da nije pojela ostatak tosta koji je ona jela? Ili nije poljubila stariju ćerku Dilan u usta?

Tridesetšestogodinja Bri dobila je citomegalovirus od svoje starije ćerke Dilan u toku trudnoće zbog čega sebe i dan danas krivi jer je rodila sina okji danas ima probleme u razvoju zbog toga.

- Nije sigurno da li sam ga dobila od starije ćerke, nikada je nismo testirali, ispričala je.

Virus se najbrže širi među decom ispod dve godine, a kada ga je Dilan zaradila imala je samo 18 meseci.

bolesna beba

Foto: sxc.hu

Virus se potom preneo na plod bebe, a danas njen četvorogodišnji sin ne može da hoda, priča, koristi toalet niti da se hrani samostalno.

- Ima nedovoljno razvijen mozak, cerebralnu paralizu, probleme sa sluhom i razvojem. On je predivan dečak čiji osmeh topi srca, njegov osmeh je zarazan, a upornost može da pomeri planine.

Realnost je pak, da su njegove potrebe velike, da brzo raste i da je roditeljima sve teže da se nose sa tim.

- Danas bih sve uradila drugačije. Napravila bih sebi novi tost, ne bih delila sa detetom. Ljubila bih je u obraz, a ne u usta. Ne bih pila iz iste čaše...

Šta je citalomegalovirus?

Kognitivni citalomegalovirus je vodeći uzrok virusnih defekata u svetu. Studije u Australiji su pokazale da će od hiljadu novorođenih beba oko šest imati CMV infekciju, a jedno ili dvoje će imati hronični invaliditet različitih stepena. To može biti gubitak sluha, vida, mala veličina glave, cerebralna paraliza, zastoji u razvoju tela i intelekta, a u retkim slučajevima i smrt. U slučajevima kada je trudnica već imala ovaj virus on se može reaktivirati dok je žena trudna, ali reaktivacija virusa ne pravi probleme ženi ili nerođenoj bebi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA