≫ 

Deca treba da znaju prave nazive za polne organe, to bi moglo da ih spasi nevolja

Roditelji imaju tendenciju da kada uče decu o polnim organima ne nazivaju ih pravim imenom

  • 3

Seksualnost i polni organi su i dalje tabu u periodu odrastanja dece. Gotovo svi roditelji kada svojoj deci govore o polnim organima ne nazivaju ih pravim imenom, već im dodaju različite nadimke, ali koliko je ovo zapravo ispravno?

Priču jednih roditelja iz Velike Britanije preneo je portal Metro kada je njihovo dete prekoreno jer je muški polni organ nazavo penisom u vrtiću.

"Učiteljica nam je rekla ozbiljnim glasom kako je naš sin drugoj učiteljici rekao da mu se dopada njegov penis dok mu je menjala pelene. Nakon toga rekao je ovo isto i nekolicini drugara u grupi.

Majka je bila zbunjena pogledom učiteljice koji ju je prekorevao i nije bila sigurna šta treba da uradi detetu u tom periodu koje, kao i svako drugo, često zna da ispituje svoje telo.

majka, dete, knjiga Foto: Pixabay

-Ne želim da moj sin pomisli da je bilo koji deo njegovog tela prljav ili da postoji bilo šta na njemu od čega bi trebalo da se stidi. Penis nije loša reč i to je prava reč koja se koristi za muški polni organ, napisala je ljuta majka na portalu Mumsnet.

Učiteljica je rekla kako ta reč nije prihvatljiva i da je bolje koristiti neki drugi sinonim.

Eksperti s druge strane savetuju da bi pred decom stvari trebalo da zovemo pravim imenom.

-Ukoliko želimo da budemo načisti na šta deca tačno misle kada govore o svom telu i uopšte onda treba da ih učimo pravilnom izražavanju.

Eksperti dodaju da deca koja znaju prave nazive za genitalije će imati bolju komunikaciju sa odraslima posebno ako nekada u životu budu žrtve seksualnog uznemiravanja.

(Telegra.rs/ metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zocky

    22. jun 2019 | 23:12

    To je reč sa najviše sinonima u srpskom jeziku....vršnjak, djoka, piton, kita, ponos, piša, kure...i tako do jutra...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA