Dete vam je palo i ogulilo koleno: Evo da li je bolje da ranu čistite hidrogenom ili alkoholom

Shvatićete da ste sve vreme detetu previjali rane pogrešno

  • 6

Ovih dana padaju obilne kiše i okolina je zagađenija nego inače. Ukoliko vam dete padne i pritom zguli kožu, ili napravi dublju povredu od površinske, najbolji način da mu pomognete je da ranu isperete troprocentnim hidrogenom, a zatim fiziološkim rastvorom.

Leto je i deca nose šorciće i majičice, pa su ima kolena i laktovi najčešće u ranama od svakodnevnih padova pri igranju. Nije ništa čudno što deca padaju, ali je čudno što se stručnjaci ne slažu uvek kako je najbolje pomoći detetu ukoliko zguli kožu ili zadobije neku malo dublju povredu od površinske.

U potrazi za odgovorom koji je to jedini ispravni način da blagovremeno dezinfikujete ranu koju ima vaše dete, a pogotovo kada je vreme obilnih kiša i time zagađene životne sredine i češćih infekcija otvorenih povređenim mesta, pozvali smo Hitnu pomoć i ljubazna lekarka nam je objasnila koju proceduru treba da pratite.

Devojcica, hitna pomoc Foto: Telegraf, Pixabay

Naime, ako vaše dete na primer zguli koleno potrebno je ranu obilno isprati troprocentnim hidrogenom. Nikako je ne bi trebalo natapkati vatom, jer je to nedovoljna količina dezinfekcionog sredstva. Alkohol podstiče krvarenje, pa ga svakako treba izbegavati.

Sledeće što bi trebalo da uradite je da isperete ranu i fiziološkim rastvorom kako bi se ćelije što pre revitalizovale.

Ukoliko je rana površinska najbolje bi bilo da je ostavite otovorenom da bi koža mogla da diše. Međutim, kada se radi o dubljoj povredi pametno bi bilo da za početak iskoristite gazu da zaštitite krvotok od različitih dodatnih zagađivača.

Dečak, koleno, povreda Foto: Profimedia

Tokom obilnih kiša kada je spoljašnja sredina dodatno zagađena češće se dešavaju infekcije rana, pa je najbolje ukoliko znate kako to da sprečite. Međutim, važno je i da potencijalnu komplikaciju prepoznate na vreme.

- Kada se oko rane počne širiti krug crvenila najčešće pravilnog oblika onda se gotovo izvesno radi o inficiranom tkivu i neophodno je dete odvesti kod lekara - rečeno nam je iz Hitne pomoći.

Lekarka upozorava da bi trebalo posmatrati sukrvicu, odnosno njenu boju i miris i reagovati na svaku promenu.

Kada se dete povredi u predelu zgloba, može se desiti da rana ostaje nepromenjena, ali da ceo zglob otiče i to je ozbiljan alarm i dete bi hitno trebalo odvesti kod lekara.

(Jelena Bojić Obradović / j.bojic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BAKA

    21. jun 2019 | 12:51

    POZDRAVLJAM REDAKCIJU STO JE OBJAVILA OVAJ TEKST. SVAKA POVREDA MORA DA SE OZBILJNO TRETIRA I POSMATRA. MOJ UNUK JE BLAGO OGULIO CLANAK NA PLASTICNOM TOBOGANU NA SAVI I POSLE NEKOLIKO DANA ZAGNOJILO SE PA JE PIO ANTIBIOTIK! BAKTERIJE SU NA SVAKOM KORAKU!

  • Branka

    21. jun 2019 | 13:20

    Naravno hidrogenom se ispiraju rane nikako alkoholom.

  • Др

    21. jun 2019 | 17:19

    И данас ме боле колена и лактови кад се време мења!Падао сам свакодневно из трка, са бицикле, играјући фудбал! Рана је рану преклапала, није стигла да зарасте, а ево нове! И, гле, чуда дочеках скоро седамдесет година! Хоћу рећи, не драмите око баналних ствари!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA