Eh, šta ti je moda: Da li bi se roditelji u 2019. usudili da bebi daju ime Radmila ili Slobodan?

Moda se menja i kada su u pitanju imena.

  • 4

U 2018. godini najviše dečaka rođenih u Beogradu zvalo se Luka, a najviše devojčica treću godinu zaredom ponelo je ime Sofija.

Ono što je najzanimljivije jeste da svaka decenija nosi određene trendove, pa hajde da krenemo redom od četrdesetih godina i vidimo koja su to imena obeležila svaku dekadu.

Četrdesetih godina u Srbiji najpopularnije žensko ime bilo je Radmila, a muško Slobodan. Pedesetih u Beogradu prednjače Ljiljane i Dragani, a šezdesetih Snežane, Slavice i Vesne, ali i Zorani i Gorani.

beba Foto: Pixabay

Sedamdesetih pak, glavno mesto zauzimaju žene sa imenom Jelena, Dragana, Danijela, Biljana i Vesna, odnosno Dejan, Saša, Goran i Milan. Osamdesetih su to uglavnom Jelena, Ivana, Marko, Miloš i Milan.

Devedesete i početak dvehiljaditih Milica je ubedljivo bilo najpopularnije ime, dok su u poslednjih nekoliko godina Sofije, Sare, Nađe i Tare najpopularnije.

Što se tiče muškaraca isti period obeležilo je ime Nikola, ali i Stefan.

Zanimljivo je da su imena Aleksandar i Ivan sve vreme u top 5 najčešćih u Srbiji u prethodnih sedam decenija. Međutim, od 2010. njih sa trona skida ime Luka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    26. jun 2019 | 16:39

    Postoji moda sa imenima tako da danas retko ko bi dao ime Božidarka, ali vrlo često ime je Teodora (Teos doros, Božiji dar). Negde sam davno pročitao da je ime Aleksandar istog značenja kao i naše ime Branislav ili Šandor. To važi i za Jovana,Ivana, Žana, Jona, Janija, Janisa, Džona. Ali nisam našao nigde prevod imena Milutin i zato ga sinu nadenuh. Milo ime Milutin, nekad davno bilo rezervisano za kraljeve i više slojeve, a danas podseća na Šumadiju i zapadnu Srbiju. Možda zbog ,, Knjige o Milutinu". Držite se naših imena možda ne zvuče pompezno ali su u suštini lepa.

  • Jagodinka Simonović

    26. jun 2019 | 17:29

    Večita fama. Koga briga kako će dete da mi se zove. Ako se meni sviđa ime Tarzan daću to ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA