≫ 

Psiholog o izjavi Darka Lazića da je "sin nešto posebno": "Ženska deca i dalje ostaju negovateljice"

Anketa je potpuno anonimna, pa podelite sa nama svoje mišljenje

  • 15
Darko Lazić, porodilište Foto: ATA Images

"Ma, samo nek je živo i zdravo", govori ono svesno, ali da li muška (i ženska) podsvest ipak priželjkuje više muško dete?

Nakon što je pevač narodne muzike Darko Lazić prokomentarisao rođenje drugog deteta rečima da je "ćerkica lepa vest, ali da je sin nešto posebno" podiglo se mnogo prašine u javnosti i otvorila stara tema - da li je moguće da u 2019. godini i dalje govorimo o tome da li je "bolje" imati žensko ili muško dete?

- Mislim da je to pitanje tradicije i mentaliteta. Kod nas i dalje postoje očekivanja, ne samo od muškaraca već i žena. Veliki broj žena ne smatraju da su uspešne ukoliko nisu rodile muško dete. To je ona verzija u kojoj muškarci dobijaju naslednika kao da su žene, po prirodi stvari raspikuće jer se sutra udaju i menjaju prezime. A sin ostaje taj naslednik što je za muškarce posebno važno jer u njemu prepoznaju sebe i svoj biološki materijal, pa čak i ako on ne liči na njega to je tatin sin, a često i mamin. Zato se stalno trkaju čiji je to veći miljenik, kaže za "Telegraf" psiholog Aleksandra Janković.

Beba, dečak, porodica, novorođenče, muško dete, Pol deteta, pol bebe, Sin Foto: Profimedia

Kod nekih žena podsvesno postoji i određena vrsta zavisti, pa žena koja je celog života bila unižavana zato što je pripadnica lepšeg pola konačno rođenjem sina postaje nosilac muškosti i time se ostvaruje.

- Generalno, ono što je činjenica jeste da su u ovoj sredini muškarci više vrednovani, smatraju se kompetentnijima, odgovornijima, spremnijim da postanu nosioci moći što je roditeljima i te kako važno jer onda prave projekte šta će sve njihovo dete postati i šta sve može, nastavlja.

Pa, ako svi žele mušku decu odakle onda toliko tatinih ćerki?

- Imate porodice u kojima se priželjkuje žensko dete zato što su majka i baka imale mušku decu. Osim toga, čak bi moglo negde i tipološki da se kaže da muškarci koji su duhovno razvijeniji priželjkuju žensku decu. Čak i ako su po prirodi grubi, poseduju neku vrstu osetljivosti i potrebe da zaštite, ali i lakše komuniciraju sa svojim devojčicama i budu beskrajno topli i dobri očevi.

Iako se u ranijim vremenima više vrednovalo muško dete, znalo se i da su ženska deca neka vrsta zaloga za budućnost pošto su upravo one te koje će ostati da neguju roditelje kada ostare i budu nemoćni.

- Od muške dece se to ne može očekivati i to je postalo društveno prihvatljivo. To je zapisano i u kolektivnom nesvesnom zato što je žena negde po prirodi negovateljica i na kraju krajeva ima taj dar rađanja i materinstva. Žene ostaju negovateljice, a muškarci eventualno mogu da dobace do viteza, kaže uz smeh Aleksandra.

Ostaje nada da je slučaj Darka Lazića i njegove izjave ipak izolovan i redak primer isticanja neravnopravnosti polova.

- Takva izjava prilično govori o njemu. Uostalom onaj izlazak iz bolnice gde otac nosi svog naslednika, kao da ga je on rodio, a majka je negde usput ipak govori o ograničenim kapacitetima dotične osobe, zaključuje psiholog Aleksandra Janković.

S obzirom na to da je anketa potpuno anonimna, podelite sa nama svoje iskustvo.

VIDEO: Darko Lazić nakon rođenja sina

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    2. jul 2019 | 17:18

    Аман, доста ,бре, више анализе тог тупаџије!!!!

  • 5%

    2. jul 2019 | 18:10

    Choek bukva.

  • @@@@

    2. jul 2019 | 16:56

    Ja sam celu trudnocu molila Boga da bude devojcicaaa ii etooo menii moje cure najlepse na svetu..Boze zdravlja jos 4 ovakve i bicu najsrecnija na svetu,uopste ne patim za muskim detetom ,nek je samo zivo i zdravo al opet je meni nekako bolje cerka...😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA