Trudnice ipak smeju da piju malu količinu alkohola u prvom trimestru?

Novo naučno istraživanje je poljuljalo dosadašnje stavove medicinskih radnika

  • 0

Najnovija studija je dokazala da ukoliko majka unosi malu količinu alkohola u prva tri meseca trudnoće to ne predstavlja rizik za prevremeno rođenje bebe, malu kilažu deteta i slične probleme, a u

Svi znamo da trudnicama nije preporučljivo da piju alkohol, jer on prema mišljenju većine može da prozrokuje velike probleme kako majci tako i bebi.

- Prestanak konzumiranja alkohola tokom trudnoće je najsigurniji izbor, ali mala količina u prvih nekoliko meseci možda i nije toliko rizična - stoji u studiji "Harvard Health".

Konzumiranje alkohola tokom prvog tromesečja ne povećava rizik od visokog krvnog pritiska, prevremenog porođaja ili male telesne težine bebe pri rođenju, što su uobičajeni problemi vezani za konzumiranje alkohola tokom trudnoće.

Istraživači su uporedili ishode porođaja kod 5.628 žena koje su bile trudne prvi put u periodu od 2004. do 2011. godine.

Više od polovine ovih žena izjavilo je da je pilo alkohol tokom prva tri meseca trudnoće.

Oko 19 odsto je izjavilo da povremeno konzumira alkohol, 20 odsto je izjavilo da ima nisku konzumaciju alkohola, a 15 odsto je izjavilo da konzumira više od sedam čaša na sedmičnom nivou.

Inače, stručnjaci preporučuju da žene ne smeju da piju alkohol kasnije tokom trudnoće. Jaka konzumacija alkohola tokom drugog stanja je povezana s dugoročnim ireverzibilnim stanjem poznatim kao fetalni alkoholni sindrom (FAS).

Trudnoća, Trudnica, Alkohol, Vino Foto-ilustracija: Profimedia

Bebe s FAS-om mogu da budu prevremeno rođene. Ove bebe su često neuhranjene i ne razvijaju se kako treba. Neke od njih imaju zečiju usnu i mali otvor za oči, a ostali simptomi koji prate fetalni alkoholni sindrom uključuju malu glavu, kratak nos i probleme s načinom formiranja srca i zglobova.

Deca s FAS-om takođe kasnije mogu da imaju problema s učenjem stranih jezika i učenjem generalno. Isto tako, mogu da imaju slabu koordinaciju i mogu da budu loša u rešavanju matematičkih problema. Uprkos mnogim upozorenjima, ipak oko polovine žene pije alkohol tokom trudnoće.

Svi medicinski saveti vezani za alkohol u trudnoći uključuju strogu apstinenciju. Međutim, postoje i druge studije koje pokazuju da trudnice koje su povremeno pile, posebno u prvom trimestru, nisu naštetile sebi i svojim bebama.

U danskoj studiji iz 2012. godine utvrđeno je da niska do umerena konzumacija alkohola tokom trudnoće nije uticala na izvršnu funkciju među bebama. Izvršno funkcioniranje je termin koji opisuje sposobnost za obavljanje aktivnosti kao što su planiranje, strateški postupci, organizovanje, pamćenje detalja i upravljanje vremenom.

Nalazi studije objavljeni su u časopisu "Obstetrics and Gynecology".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA