≫ 

Britanka tuži Zavod za javno zdravstvo jer je rodila dete sa Daunovim sindromom

Aleksander ne bi bio rođen da je urađen test koji predviđa rizik od toga da beba bude Daunov sindom

  • 7
Edyta Mordel Foto: Facebook/Edyta Mordel

Edita Mordel (33) je tužila britanski Zavod za javno zdravstvo, jer joj nije bio urađen test u treudnoći na Daunov sindrom, iako je ona to tražila. Suprug i ona su izjavili da bi se, da su znali da će dete biti obolelo, opredelili za abortus.

- Da sam znala da nosim dete sa Daunovim sindromom, abortirala bih. Bila sam šokirana dijagnozom koju smo dobili tek nakon što se Aleksander rodio - rekla je Edita Mordel iz Ridinga u Engleskoj, majka četverogodišnjeg Aleksandra, dečaka s Daunovim sindromom, na Visokom sudu u Londonu, kao svedok u predmetu koji se pravno naziva "nezakonito rođenje".

Majka deteta i njen partner nedavno su digli tužbu protiv britanskog Zavoda za javno zdravstvo, kojom traže odštetu u visini više od 200.000 funti, odnosno više od 26.000.000 dinara, zato što je tokom trudnoće tražila da se obavi dabl test koji je mogao da pokaže da nosi dete s Daunom, ali umesto toga, dijagnozu je saznala tek nakon što je rodila dečaka što smatra najgorim životnim iskustvom. Iako je sada potpuno posvećena malom Aleksandru, na sudu je rekla da bi prekinula trudnoću da je znala da će roditi dijete s Daunom.

Statistika iz 2017. godine pokazuje da je Uprava za parnične postupke Državnog zavoda za javno zdravstvo iz Velike Britanije isplatila 70 miliona funti, odnosno preko 9 milijardi dinara roditeljima u slučajevima "nezakonitog rođenja" tokom pet godina. To uključuje oko 40 miliona funti (preko 5 milijardi dinara) za štete u 16 slučajeva u kojima su roditelji tvrdili da ih na prenatalnom pregledu nisu upozorili na rizik da će se njihovo dijete roditi s invaliditetom. Odšteta u proseku iznosi oko 320 miliona dinara po porodici.

Edita Mordel je tužbu digla zbog naknade za povećane troškove za brigu o detetu i za činjenicu da ne može da radi dok brine o njemu, pa gubi i zaradu.

Kaže da je, nakon što je 2014. godine otkrila da je trudna, babici odmah rekla da želi testiranje na Daunov sindrom. Kad je otišla na pregled u 12. nedelji trudnoće, verovala je da je test sproveden i da su svi nalazi u redu, ali ispostavilo se da test nije urađen, aradnik koji je vodio zapis je naveo da je "odbila test na Daunov sindrom".

Advokati Državnog zavoda za zdravstveno osiguranje Velike Britanije drže se toga i tvrde da je gospođica Mordel odbila to testiranje, pa da je zažalila nakon što se dečak rodio, ali ona kaže kako je oduvek bila svesna rizika i sigurna u odluku da želi to testiranje.

- Razgovarala sam s babicom o testiranju na Daunov sindrom i sama sam se dosta informirala o tome i pogledala mnogo videa i čitala o testiranju. Od samog početka sam bila sigurna da ću pristati na to testiranje i da neću donijeti drugu odluku - kaže majka. Njezin advokat Klodag Bredli je rekla da bi testiranje otkrilo visoki rizik od Dauna, a dalji testovi potvrdili bi stanje, zbog čega bi majci ponudili abortus.

- Ona i njen partner, Aleksanderov otac Lukas Sijesijura, složili su se da bi prekinuli trudnoću - tvrdi advokat. Umesto toga, rodila je bebu carskim rezom u bolnici Rojal Berkšir u januaru 2015. godine. Lekarski izveštaj kaže da je bila "jako uznemirena i ljuta" kad je Aleksanderu dijagnosticiran Daun.

Advokat Majkl De Navaro, koji zastupa Državni zavod za zdravstveno osiguranje, tvrdi, pak, da se gospođica Mordel predomislila oko testiranja između razgovora s babicom i pregleda. Rekao je da je relativno uobičajeno da trudnice odbijaju testiranje kad saznaju da ono nosi rizik od pobačaja kod jedne od 50 osoba.

- Gospođica Mordel bila je mlada majka, s relativno niskim rizikom da beba ima Daunov sindrom, pa je odbila testiranje - tvrdi Majkl De Navaro. Dodaje da je nezamislivo da bi lekar zapisao da je majka odbila testiranje, a da nije tako.

- Ne samo da njena kopija beleški sa pregleda sadrži izveštaje o testiranjima u kojem je pisalo da je testiranje na Daunov sindrom odbijeno, već je morala da shvati da nikada nije dobila rezultate pregleda koji bi joj potvrdili da nema rizika od Dauna - upozorava advokat.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    10. jul 2019 | 08:02

    Ćuti i čuvaj to dete. Sada si mu preko potrebna!

  • Dona

    10. jul 2019 | 08:52

    Pa sta ako ima Daunov sindrom i on je živo biće kome je isto potrebna ljubav kao i svakom detetu.

  • Patar

    10. jul 2019 | 08:20

    A dabl ili tripl testovi su jaka siguracija... žene, uzmite se u pamet, kodo, amniocenteza, čupice... nešto od toga obavezno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA