Dojenje može da spreči nastanak dermatitisa kod dece

Isključivo dojenje u prvim mesecima bebinog života može da spreči razvoj hroničnih oboljenja

  • 3

Deca koja su bila isključivo dojena u prvih nekoliko meseci života imala su manju verovatnoću da će razviti hronično oboljenje kože poznato kao dermatitis ili ekcem, piše Health24.

Za ovu studiju istraživači su analizirali podatke o zdravlju, razvoju i obrascima ishrane 1.520 dece u Sjedinjenim Američkim Državama koja su praćena od rođenja kao deo Studije o ishrani deteta II, koju vodi US Food and Drug Administration.

Nakon što su napunila šest godina, samo oko 300 analizirane dece je dobilo dijagnozu ekcema u nekom trenutku svog života. Skoro šestoro od desetero te dece imalo je upalnu bolest kože u dobu od šest godina, pokazali su nalazi. Međutim, deca u bogatijim porodicama i ona s porodičnom istorijom alergija na hranu imala su veću verovatnoću da će dobiti dijagnozu ekcema do šeste godine.

Beba, dojenje, dojilja, sisanje Foto: Pixabay

No, istraživači su rekli da su deca koja su bila dojena najmanje tri meseca imala nisku stopu verovatnoće da će imati ekcem u šestoj godini u poređenju s onom koja nikada nisu bila dojena ili koja su dojena manje od tri meseca.

"Uprkos nekim jakim dokazima, još uvek se ne može tvrditi da isključivo dojenje štiti decu od razvoja ekcema kasnije u životu. Naš istraživački tim pokušava da dođe do egzaktnih saznanja", kaže autorka studije Katerin Balas.

Ekcem uzrokuje vrlo neprijatan svrab koji se u kasnijoj fazi upali i preraste u plikove koji lako pucaju. Geni i životna sredina su povezani s ekcemom, ali mnogo toga ostaje nepoznato u vezi s ovom bolešću, kao što je onaj podatak kako je sprečiti.

Takođe, interesantno je i to da dojene bebe imaju manji rizik za mnoge hronične bolesti, uključujući astmu i gojaznost.

Studija bi trebalo da bude predstavljena na godišnjem sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju u San Francisku. Istraživanje predstavljeno na sastancima je preliminarno dok se ne objavi u časopisu koji je recenziran.

(Telegraf.rs/ Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    13. jul 2019 | 18:34

    Moj sin je sisao godinu dana a od pocetka do sad je imao razne vrste dermatitisa.

  • plavi safir

    19. jul 2019 | 16:13

    Dojila sam oba sina i obojica imaju probleme sa kožom. Neurodermitis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA