≫ 

Ova česta imena se u Srbiji smatraju "nehrišćanskim", pa ćete morati da uzmete i kršteno ime

Nije ni tako loše imati dva imena

  • 33
beba krštenje foto: pixabay.com

Građani Srbije koji nose "nehrišćanska" imena, a u njih ubrajamo i neka poprilično česta u zadnje vreme, pri krštenju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi moraju uzeti i kršteno ime.

Iako to ime zapravo ostaje samo unutar zidova crkve i ne važi u zvaničnim dokumentima, postavlja se pitanje zašto se neka druga, česta imena smatraju "nepravoslavnim"?

Ako ste u opštini, po rođenju zavedeni pod imenom kog nema u crkvenim knjigama, tada vam na krštenju daju neko ime koje postoji u knjigama i obično predstavlja nekog sveca.

Ako već imate pak, crkveno ime tj. zavedeni ste u opštini kao u crkvenim knjigama, onda nema potrebe da dobijete drugo ime na krštenju.

Krštenje princa Stefana Karađorđevića U crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u Kraljevskom kompleksu na Dedinju u decembru 2018. je krsten princ Stefan, sin princeze Danice i princa Filipa Karadjordjevica. Princa Stefana Karadjordjevića krstio je Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej / foto: Tanjug/Sava Radovanović

Smatra se da deca koja nose "nehrišćanska imena" na taj način počinju novi život sa Hristom, te da su se duhovno opet rodila.

Međutim, i ovde ima izuzetaka od pravila. Dok se nekada davno ime Tara smatralo nepravoslavnim, danas je uobičajeno, toliko da se kršteno ime čak i ne traži. Isti slučaj je trenutno sa novokomponovanim imenima poput Mia, Lara, Selena, Nika, Ela, Vid, Lav i slična koja nisu upisana u crkvene knjige.

Doduše, kada je Srpska pravoslavna crkva u pitanju ima nekih delova u Srbiji gde se često i progleda kroz prste dok, na primer, u Rusiji nije dozvoljeno da se krstite ako ne nosite ime po nekom svecu.

U Srbiji ima raznih slučajeva, a mnogo toga zavisi od ličnog nastrojenja, od običaja u lokalnoj crkvi, kao i od saveta sveštenika, odnosno duhovnika. Neko na 'odraslom krštenju' dobija drugo 'kršteno' ime, obično po nekom svetitelju. Neko zadržava svoje 'građansko' ime, makar se ono i ne nalazilo u svetačkom kalendaru.

Da li vi imate kršteno ime i koje?

VIDEO: Da li je ovo dobar način krštavanja dece i podizanja nataliteta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЛЈ

    15. jul 2019 | 18:34

    Све више шетамо кучиће а не децу. Таква су и имена

  • Schwyz

    15. jul 2019 | 16:49

    Dete ce da mi se zove kako ja hocu a ne kako crkva hoce.Navedena imena su prelepa.

  • Bor

    15. jul 2019 | 19:27

    Neće ni crkva ni vera da mi odeđuje ime,biću ateista i biće mi mnogo lepše i lakše,moraju li mnogi da mi sve određuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA