≫ 

"Majke u Srbiji su preplašene, pa nose bebu kao lomljivi porcelanski servis. Nema potrebe za tim"

Prof. dr Branislav Nestorović otkriva kako zapravo treba da nosimo bebu

  • 8
Megan Markl Arči princ Hari Foto: Tanjug/AP

Nedavne fotografije na kojima vojvotkinja od Saseksa Megan Markl nosi sina Arčija izazvale su velike polemike u javnosti.

Na polo meču između princa Harija i princa Vilijama, pojavila se i Megan Markl sa bebom koju je prilično nespretno nosila što je odmah izazvalo negativne komentare u javnosti o tome da potencijalno može povrediti bebu.

"Priklještila je ruku jadnom Arčiju. Neko je trebalo da je nauči kako se pravilno drži beba, ali očigledno nije", bio je jedan od komentara.

Megan Markl Arči princ Hari Foto: Tanjug/AP

Pozvali smo prof. dr Branislava Nestorovića koji nam je objasnio da se, kada je nošenje bebe u pitanju više diže panika nego što ima opravdanih razloga za nju.

- Ne postoji pravilan recept. Bebu treba nositi samo da joj bude udobno, da joj se glava ne vrti i da bude fiksirana. Najbolje je da ga majka nosi u naručju i da mu glavica bude na ramenima majke prvo zato što je to prirodan položaj, a drugo zato što čuje majčine otkucaje srca. Dete devet meseci u utrobi sluša kako lupa majčino srce i to je zvuk koji mu daje sigurnost. U svakom slučaju najbitnije je fiksirati vrat jer beba do tri meseca ne diže glavicu, a posle to radi veoma nesigurno, pa ako dođe do nekog nepredviđenog pokreta može doći i do povrede - rekao je za "Telegraf.rs".

Megan Markl Arči princ Hari Foto: Tanjug/AP

Međutim, biće da su majke u Srbiji čak i previše oprezne i uplašene kada je nošenje bebe u pitanju.

- Nose ih kao da nose porcelanski servis i kao da će dete da se razbije. Drže ih previše čvrsto, preoprezne su i plaše se. Pošto slušaju hiljadu nekih suludih saveta, strašno se plaše. Većina te dece nema nikakve spontane pokrete. Tek posle šest, sedam meseci beba počinje da se cima. Do tada se radi o pasivnom detetu koje treba držati potpuno prirodno - nastavlja.

Kada je položaj za spavanje u pitanju, prof dr Nestorović se našalio rečima da se kroz njegov radni vek svaka poza izmenjala.

- Prvo je bilo da beba spava na leđima, pa smo to promenili jer navodno beba može da umre od sindroma iznenadne smrti. Onda su rekli potrbuške, pa je kasnije i to bilo opasno po život. Onda su rekli da je najbolje na stranu. Na kraju balade smo sve položanje izmenjali, jedino je ostalo da spava stojeći. Mislim da svako dete treba da spava u određenom položaju koji mu odgovara, pošto danas znamo da sindrom iznenadne smrti odojčadi je vezan za poremećaje srca koji su urođeni i nema veze sa tim - zaključio je prof. dr Branislav Nestorović za "Telegraf".

(Tara T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelena

    18. jul 2019 | 15:42

    Srbija nema boljeg pedijatra i normalnijeg coveka!

  • Dokel

    18. jul 2019 | 15:59

    Majka je, naucice. Sad svi sve znate. Kod nas u Srbiji svi neki strucnjaci. A drzava banana, zdravstvo smesno

  • Lola Macola

    18. jul 2019 | 17:09

    Na Balkanu žena kad se porodi instant uz bebu izađu i sve diplome iz prirodnih i društvenih nauka, pa automatski sve znaju i drže propovedi celom zapadnom "nesposodnom, kvarnom i izopačenom" svetu i mladim majkama u Srbiji koje na poštuju sujeverja i babsku politiku. Majka sam dvoje zdrave, prave i pametne dece i nikada nisam gajila decu po strogim pravilima balkanskog podneblja. Deca se drže da im bude udobno. Nema nekog strogog pravila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA