Kraljevska porodica u kojoj je užasno biti žena: Još jedan odbegli član progovorio za medije

Nije lako biti žena u kraljevskoj porodici Dubaija.

  • 2
Princess Haya, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Dubai, Princeza Haja, šeik Muhamed Foto: Tanjug/AP

Život u izobilju i blještavilu palata vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, za pripadnice kraljevske porodice nije tako bajan.

Nedavni beg princeze Haje, šeikove šeste supruge koja je pobegla sa njihovo dvoje dece, ponovo je bacio svetlo na situaciju u kraljevskoj palati, a u priču se sada uključio i Markus Esabri, pripadnik kraljevske porodice koji je odrastao u Dubaiju kao Fatima.

Odavno je poznato da se beg princeze Šamse, a potom i princeze Latife, dve šeikove ćerke završio neslavno, a u roku od nekoliko dana one su vraćene nazad u Dubai.

O njima se i dalje ne zna ništa, ali sama potreba princeze Haje da pobegne sa dvoje dece govori više od reči.

Princess Haya, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Dubai, Princeza Haja, šeik Muhamed, kraljica Elizabeta II Foto: Tanjug/AP

U Londonu je zatražila azil, a njena palata se nalazi tačno prekoputa Kensingtonske palate, pa je dobro zaštićena, a o daljoj sudbini njene dece odlučivanje britanski sud, a ne šeik Muhamed.

Šta se događalo iza zatvorenih vrata tajanstvene kraljevske porodice, progovorio je Markus Esabri koji je promenio pola pre deset godina. Pre toga je bio Fatima, a od režima u Dubaiju je pobegao da ga ne bi ubili. Inače je dobar prijatelj princeze Šamse i princeze Latife.

- Da sam ostao, mislim da ne bih bio živ jer se ne uklapam u njihove okvire - rekao je Markus koji dodaje da je sve pod čvrstom kontrolom šeika Muhameda.

On ističe da je sloboda ženama u kraljevskoj porodici strogo ograničena, a one koje se usude da se usprotive mogu se suočiti sa brojnim posledicama. Progovorio je samo zato što sumnja da su njegove prijateljice Šamsa i Latifa u opasnosti.

Sheikah Latifa Mohammed Al Maktoum Princeza Latifa / Printskrin: Youtube

- Ja sam im jedina nada. Verujem da sve što bilo ko preduzme može pomoći Latifi i Šamsi.

Princeza Šamsa koja je sa 18 godina neuspešno izvela beg davne 2000. godine kaže da je nakon toga provela 8 godina u zatvoru.

Sada navodno živi u pozlaćenom kavezu, a njena tridesettrogodišnja sestra Latifa koja je pokušala da pobegne prošle godine je, navodno, pod stalnim nadzorom medicinskih sestara koje vode brigu o tome da je stalno na tabletama.

Princeza Haja, s druge strane je visokoobrazovana ćerka pokojnog jordanskog kralja Huseina i polusestra trenutnog jordanskog vladara. Uz šeika Muhameda, kojem je 2004. godine postala 6. žena, često je viđana i na međunarodnim događajima.

šeik muhamed bin rašid al maktum Printskrin: Youtube

U januaru je dala intervju na radiju u kojem možda leži ključ njenog stanja svesti pre nego što se dala u beg. U tom intervjuu je odbacila bilo kakvu pomisao o zlostavljanju Latife, ali i rekla nešto značajno.

- Ako bih i na sekundu pomislila da je samo delić svega toga istina, ne bih to trpela, niti bih to pokušavala da opravdam - rekla je tada.

Mnogi smatraju da šeikova moć sada polako opada jer se ljudi sve manje plaše da govore o tome, a žene odlučuju da stanu na kraj torturi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • w

    24. jul 2019 | 16:07

    A mnoge miske da kod šeika teče med i mleko.

  • Кастор

    24. jul 2019 | 15:50

    Није бежала када се за шеика удавала.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA