≫ 

Mladi kriminalci u Srbiji su zvezde Instagrama, a evo ko je najviše kriv za to

Psiholog Aleksadra Janković o mladim kriminalcima i deci koja se na njih ugledaju...

  • 9
Zašto se naša deca ugledaju na kriminalce Foto ilustracija: Telegraf/Privatna arhiva/MUP/Facebook/Kristijan Kiki Golubovic

Pre samo nekoliko dana u Beogradu je ubijen dvadesetosmogodišnji S.T., a motiv pucnjave jesu poslovi u vezi sa narkoticima. On je još samo jedna u nizu mladih dvadesetogodišnjaka koji su životom platili bavljenje kriminalom u Srbiji.

- Kriminal uvek ima neko svoje vreme i svoj život. S druge strane to su uglavnom oni koji su sazrevali u veoma kritičnom periodu i koji su praktično navikli na scene nasilja i na razna agresivna ponašanja, kako svojih roditelja tako i nekih društvenih idola. Oni su sada dovoljno stasali, pa ako imaju taj potencijal i razne nerazrešene ideje i konflikte i sami će se upisati u istoriju - počinje svoju priču za "Telegraf" psiholog Aleksandra Janković.

Kako kaže, kriminala će biti uvek, samo je on nekada inenziviran zbog čestih obračuna ljudi koji pripadaju jednom te istom miljeu. Ono što je drugačije u odnosu na devedesete jeste da su današnji tzv. kriminalci i velike zvezde na Instagramu.

- Generalno, internet je kanal nad kojim ne postoji ozbiljan stepen kontrole. Sadržaji koji ne bi trebalo da budu prikazani na televiziji, ovde su prisutni u najgorem mogućem obliku. Takođe, prisutnost na društvenim mrežama često podrazumeva identifikaciju sa vrednostima koje se tu promovišu. Nemali broj tih vrednosti, posebno što se ženskog dela populacije je je glorifikacija prostitucije i brzog sticanja novca - nastavlja.

Psiholog Aleksandra Janković Psiholog Aleksandra Janković / Printskrin: TV Pink

Kako i za 10 do 15 godina ne bismo imali mafijaške obračune po ulicama, roditelji treba da preuzmu veću kontrolu nad svojom decom, onim što prate i čemu se dive. Rečenica poput "to su te nove generacije", "ne razumemo se mi u tehnologiju" su najobičnije opravdanje, a ne realnost.

- Ako ste zainteresovani za svoje dete vi ćete s njim razgovarati, opismeniti se i tražiti da vidite šta je ono što ga zanima na mrežama. Pravdanje time da ste neuki ili ne možete da kontrolišete sve što radi je ipak samo prebacivanje odgovornosti na nekog drugog.

Zato bi bilo dobro da roditelji malo više vremena posvete svojoj deci jer za mnoge od tih momaka koji su odavno zagrizli u kriminal može se reći da su lepo vaspitani.

- Površno gledano, oni deluju kao svi drugi mladi ljudi, ali oni ne žive tako i ne funkcionišu tako. Trebalo bi da se zapitaju čime se to bave idoli njihove dece, odakle naprasno voze luksuzne automobile i troše novac koji je i za njih nezamisliv. Nažalost, jedan broj roditelja se verovatno odlučuje za varijantu koja zatvara oči, pa pušta dete da "bude sposobno" baš kao i njegov idol. Ono što bi moglo da bude sumnjivo im ustvari izgleda kao rezultat veštine - kaže.

I na kraju dolazimo do čuvenog stereotipa - devojka koja je lepa i koja svoje telo koristi kao objekat za posao uvek se savršeno slaže uz kriminalca, odnosno razbojnika, a oboje su skloni lakom bogaćenju. Pa, zar se posle toliko slučajeva u kojima su neke od njih nedužne i stradale, današnje devojke ne plaše veze sa kriminalcima?

- Znam iz kliničke prakse za razne primere, ali bukvalno sam pitala devojke koje su se nalazile u okruženju opasnih momaka da li im pada na pamet da bi mogle da budu kolateralna šteta mafijaškog obračuna? Čak 90 odsto njih mi je reklo 'Ma, šta me briga', kao i da im je cilj je da budu slavne i na estradi. To je vrlo autodestruktivni model jer one zapravo ne razmišljaju ni o čemu, ni o svom zdravlju, pa ni o životu - zaključila je psiholog Janković u razgovoru za "Telegraf".

VIDEO: Hapšenje Kristijana Golubovića

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    24. jul 2019 | 17:23

    To su kokosari I klosari a ne kriminalci!!!!!!

  • Др

    24. jul 2019 | 16:41

    Последља реченица у тексту” оне не размишљају ни о чему” није тачна! Треба да гласи “ Оне НЕМАЈУ чиме да размишљају”!!!

  • Kiza

    24. jul 2019 | 17:20

    Goli otok je majka. Vratite Titovo vrema samo na godinu dana i....hehehehehe....Znate sta sve moze da se uradi sa dve elektrode i jednim papagajkama....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA