≫ 

"Ne plači! Vidi, druga deca ne plaču! A ti…": Kako roditelji otežavaju adaptaciju deteta na vrtić

Ovih osam fraza, koje roditelji često koriste, mogu sprečiti detetovu brzu i bezbolnu adaptaciju na vrtić

  • 3

Pojedini roditelji plaše svoje dete, drugi varaju, treći ulepšavaju stvarnost, ali svi oni ometaju prilagođavanje. Saznajte koje fraze treba da zaboravite ako vaše dete kreće u vrtić.

Nauči da jedeš sam, misliš da će te neko u vrtiću hraniti? – na ovaj način kod deteta formiramo negativnu sliku o vrtiću i uveravamo ga da tamo o njegovim potrebama niko neće brinuti. Bolje reći: "Već možeš sam da jedeš, pa ti si već veliki! Volim da te gledam kako jedeš sam."

Podeli igračku s drugarom – u vrtiću ćeš morati da deliš! Sve su igračke zajedničke! – ovo nije argument za dete, iako bi ono trebalo da nauči da deli kako bi uspelo da komunicira sa drugom decom. Bolje je reći: "Vidi kako se ovom drugaru sviđa tvoja igračka, dajmo mu malo da vidi, pa će nam vratiti!"

vrtic zabaviste igra deca dete predskolsko Foto-ilustracija: Pixabay

Ne plači, sad te smesta vodim u vrtić! – Ovo i nije potrebno posebno objašnjavati. Vrtić kao kazna? Tako plašimo dete, ostavljamo utisak da je u vrtiću loše i da tamo može biti povređeno.

Biću s tobom u grupi! (ako to stvarno nećete učiniti, to je prevara). Varajući dete sami sebi kopamo jamu, jer s vremenom nam više neće verovati, a naučiće i da lažima pokušava da olakša sebi neugodnu situaciju.

Kupiću ti… ako odeš u vrtić bez plakanja! – Dete će se navići lako na činjenicu da će svaki put kada u vrtić ode mirno njegova majka nešto kupiti i vremenom će početi da manipuliše i zahteva sve više i više. I to neće biti njegova krivica.

Bilo koji negativan utisak o vaspitačicama, vrtićima uopšte, čak i samo intonacija ili prevrtanje očima (u prisustvu deteta) – zabranjeni su! Vaše reči su za decu istine koje ne preispituju. Ako reagujete negativno na vaspitače, deca će o njima imati negativan stav.

vrtic zabaviste igra deca dete predskolsko Foto-ilustracija: Pixabay

Ne plači! Vidi, druga deca ne plaču! A ti… – ne upoređujte dete sa drugima. Nikad. Ni pod kojim uslovima! Bolje da kažete: "Ti si malo tužan jer mama mora na posao. I ti ćeš meni nedostajati, ali čim završim s poslom odmah dolazim po tebe!"

U vrtiću je tako zabavno! Ima mnogo drugara, mnogo igračaka…! Svi se igraju i zabavljaju se! – ove fraze roditelji koriste u najboljoj nameri, ali one mogu da izazovu previsoka očekivanja kod deteta i daju utisak da je vrtić luna-park i da će od prvog dana biti tako divno u vrtiću. Zato bolje kažite istinu, suzdržanije, upozorite da će deca morati da nauče i neka pravila, da poštuju vaspitačicu i budu dobri drugari.

(Telegraf.rs/Olga Kramarević/zelenaucionica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    14. avgust 2019 | 11:16

    Ja sam sa starijim sinom napravila ovu poslednju grešku. Nije se bunio, išao je u vrtić, ali mi je stalno govorio kako je mnogo dosadno, a ja sam mu rekla da će biti zabavno. 😥 Ja sam veoma brzo shvatila da je moja plata sa fakultetom mala da bih decu ostavljala po ceo dan u vrtiću. Suprug je imao dobru platu, ja sam dala otkaz i počela da radim neki posao od kuće koji ne zahteva fakultetsku diplomu, kako bih mogla da se u potpunosti posvetim deci. Mladje dete nije išlo u vrtić uopšte, stariji sin možda godinu dana. Deca su mi sada velika, srećna i dobra, hvala Bogu. Socijalizacija dece je veoma važna, ali ona ne mora da se odvija kroz vrtić. Vrtić je za decu koja bas moraju da se rano odvoje od roditelja, jer roditelji moraju da rade, šta će ljudi. Verujte mi, da deca do 4. godine uopšte nemaju potrebe za interakcijom sa drugom decom. To mi je rekla i pedijatar i psiholog. Oni do tada još uvek istražuju svoj sopstveni svet i sebe, a tek od 4.godine počinje njihovo interesovanje za drugu decu i tada je potrebno da se na adekvatan način socijalizuju. To se može uraditi na mnogo lepše načine od ostavljanja deteta po ceo dan u vrtiću. Kod nas je to jako teško, ljudi rade po ceo dan da prezive, šta ce. Ali eto, poneko mozda ima tu sreću da kao ja baci diplomu fakulteta i posveti se mnogo lepšem i boljem "poslu" , vaspitanju i podizanju dece, što i jeste osnovna uloga svake majke. 😃 💖 Svako dobro svima.

  • Mako

    14. avgust 2019 | 10:32

    Treba jaganjce pripremiti za vukove, teško .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA