≫ 

Šta kažu roditelji u Srbiji: Da li je u redu da dete propusti nastavu zbog letovanja?

Za razliku od nekadašnjih vremena kada su se već polovinom avgusta i školarci i roditelji pripremali za polazak u školu, danas je odsustvovanje s nastave postalo potpuno prihvatljivo

  • 24
Dete-skola-plaza-foto-pixabay Dete na plaži Foto: Pixabay

U današnje vreme je sve češća pojava  da učenici nižih razreda osnovnih škola propuštaju prve dane nastave zbog "zakasnelog" letovanja. Roditelji ovu situaciju najčešće pravdaju rečima da dete neće ništa bitno propustiti, budući da se radi o samom početku školske godine kada se đaci tek upoznaju se sa nastavnim planom za narednu godinu.

Za razliku od nekadašnjih vremena kada su se već polovinom avgusta i školarci i roditelji pripremali za polazak u školu, danas je odsustvovanje s nastave postalo potpuno prihvatljivo.

skola, ucenici, ucenik, djak, đak, ranac, knjige, devojčica, tata, prvak, prvaci Foto: Shutterstock

Najčešći razlozi koje navode roditelji đaka koji kasne sa dolaskom u školu, jeste nemogućnost da organizuju letovanje do isteka avgusta.

- Radim u velikom sistemu, firmi koja ima veliki broj zaposlenih i prosto je fizički nemoguće da se organizujemo tako da svi odemo na odmor tokom letnjeg raspusta - ispričala  je za "Telegraf"  Milena Živković, novinarka zaposlena u jednim dnevnim novinama i majka desetogodinje Anje.

U većini slučajeva, ovome se ne protive ni učitelji ni nastavnici. Kako kažu, svesni su u kakvom vremenu živimo, da su roditelji "zasuti" obavezama i da se trude da se organizuju što je bolje moguće.

- Anja je ove godine pošla u peti razred i ovo je drugi put otkako je postala đak da ne "kasnimo" u školu. Naravno, bile smo prisutne 1. septembra 2015. kad je polazila u prvi razred, jednostavno to je početak jednog novog poglavlja u njenom živpotu i to se nije smelo propustiti. Ali, te godine, na primer, nismo išle na letovanje - dodala je Milena koja smatra da njena ćerka nije ništa propustila time što je izostajala s nastave.

skola, ucenici, ucenik, djak, đak, ranac, knjige Foto: Pixabay

- Prvih 4-5 dana nastave, koliko sebi dozvolimo da odsustvujemo, klinci ne uče ništa novo što kasnije neće moći da savladaju. Obično se malo podsećaju starog gradiva i pripremaju za program koji će imati u narednoj godini. Deci je taj početak škole važniji zbog druženja i ponovnog viđenja sa drugarima, nego zbog sticanja znanja - smatra Milena.

Ipak, ima i onih koji su čvrstog mišljenja da je ovakvo ponašanje roditelja nedopustivo i da je za dete veoma bitno da već prvog dana prisustvuje nastavi.

Unicef Foto: UNICEF Srbija/ Milenkovic

- Kao što je i za mene 1. septembar bio svetinja, tako želim i da moj sin ozbiljno shvata svoje obaveze prema školi od prvog dana. Istina, u smislu obrazovanja mislim da neće ništa bitno propustiti, ali po meni je mnogo važniji taj socijalni momenat, radost zbog susreta s drugarima koji mnogo znači detetu. Ukoliko mališan na pozitivan način doživljava školu, mnogo bolje i lakše će savladati gradivo i postići upeh - mišljenja je Marina Topalović, profesorka srpskog jezika i majka devetogodišnjeg Marka.

Šta vi mislite, da li je u redu da dete propusti nastavu zbog letovanja?

(M.G/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    4. septembar 2019 | 13:25

    Kamo srece da uopste nemoraju da idu u ovakve skole kakve su danas..kakvim glupostima maltretiraju decu to je strasno..rancevi veci od djaka sta sve moraju da tegle u skolu,tablicu mnozenja uce u 2 razredu,strane jezike..u redu engleski ali tamo negde od 6 razreda..sta ce detetu nemacki ili francuski nikad mi nece jasno biti..o uciteljima,nastavnicima da nepisem,cast bas retkim izuzecima...deca do 4 razreda treba samo da uce da citaju i pisu,sabiraju,oduzimaju i to je to..i naravno da uce o drugarstvu,nekim pravim zivotnim vrednostima,kroz igru sve,a ne da vec od prvog razreda uce napamet neke gluposti koje kroz par meseci zaboravljaju..

  • Haos

    4. septembar 2019 | 13:21

    Nazalost,danas je vreme novac,pa samim tim i deciji redosled odrastanja je poremecen.Bitno je za dete da ne odsustvuje iz skole i da zna za obavezu od malih nogu.A vreme za odmor ce se dobrom organizacijom,naci.

  • Boki

    4. septembar 2019 | 14:10

    Za mene je to vrlo neodgovorno od strane roditelja. Letovanje je jedna vrlo sporedna stvar. Za takve izostanke predvideo bih kaznu za roditelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA