≫ 

"Bliznakinje od stakla": Kosti mogu da im prepuknu čim kinu ili kada ih presvlače

Obe su rođene sa po 15 polomljenih kostiju

  • 0

Jedna majka je otkrila kako su njene bliznakinje od 17 meseci preživele uprkos prognozi lekara da će 100% preminuti.

Kler Mofort (34) je rečeno da njene bebe imaju osteogenezu imperfektu dok je još bila trudna. Skener je pokazao da su devojčice imale po 15 polomljenih kostiju u oblasti karlice, pa su lekari bračnom paru Morfort rekli da im deca neće preživeti.

Uprkos svemu, Amelija Grejs i Houp Elizabet Mofort rođene su 4. aprila prošle godine. Amelija je imala pet naprslih rebara, a Houp je težila samo 900 grama! Lekari su ponovo rekli da će ćerke teško preživeti. Međutim, bliznakinje se ne daju.

Život je celoj porodici i dalje težak, jer devojčicama mogu da naprsnu kosti samo ako kinu, kad se prevrnu ili kad im se promeni odeća. 

- Kao da su napravljene od stakla. Kad bi plakale, plašili smo se da je od preloma. Plašili smo se i da ih pipnemo jer najmanji pokret može dovesti do toga da im kost pukne - izjavila je majka Kler Mofort.

Kad je saznala da je trudna, Kler je bila presrećna. Međutim, kad je bila u trinaestoj sedmici, skener je pokazao da blizankinje dele placentu, što je neuobičajeno i može dovesti do komplikacija.

Doktori su budno motrili na njihov razvoj, pa je ultrazvuk posle tri sedmice pokazao da bliznakinje možda imaju krive noge. Kler je poslata u bolnicu u London gde se ispostavilo da devojčice imaju višestruke prelome u predelu karlice. Odmah je rečeno da nema šanse da prežive!

Kad je Kler uspela da uđe u 35. sedmicu trudnoće, porodila se. Devojčice su bile toliko malene da su odmah stavljene da aparate za disanje. Kako smo već napomenuli, Amelija je rođena sa pet naprslih rebara i za šta se veruje da se desilo u toku porođaja.

USA, SAD, Teksas,  Quintuplets, bebe, devojčice, bliznakinje, Texas Quintuplets Foto: Tanjug/AP

Amelija je poslata kući posle dve sedmice, dok je Houp tek posle četiri meseca! Prestala je da diše posle dve sedmice, pa joj je dijagostikovana bolest srca, visok krvni pritisak i hronična bolest pluća. Kad su lekovi počeli da deluju, i ona je poslata kući. Međutim, zbog infekcija i problema sa plućima, često se vraća u bolnicu.

- Život je lep. Težak, ali dobar. Videti ih kako pate nam slama srce i stalno smo na oprezu. Uprkos svemu, svakodnevno nas iznenađuju. Toliko su toga prošle. One su zaista naša mala čuda - kaže Kler.

Amelija je sa deset meseci uspela da se prebaci u sedeći položaj, a Houp je sad u poziciji da se sama prevrne na stomak.

Kad napune tri godine, bliznakinje će dobiti mala pomagala u obliku šipki koja će im ojačati i izravnati udove. Dobijaće i lek na svaka tri meseca koji će im sprečiti opadanje koštane mase.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA