≫ 

Kada dete postaje odraslo? Mnogo pre nego što se i zvanično završava period adolescencije

Kada se adolescencija završava? Ovo je pitanje koje budi interesovanje i kod naučnika.

  • 0

Profesorka zdravlja adolescenata sa Istraživačkog instituta Murdok i Unvierziteta u Melburnu kaže da zdravstveni sistemi širom sveta ne zadovoljavaju potrebe adolescenata.

- Ipak, pedijatri su u dobrom položaju da adolescentima pruže negu koja odgovara njihovoj starosti. Svetska zdravstvena organizacija definiše period adolescencije od 10 do 19 godina, međutim malo je istraživanja o starosti pacijenata koje pedijatri izapravo leče i kako to varira u celom svetu.

Tako su istraživači sproveli online istraživanje kako bi istražili do kada traje adolescencija i dobili odgovore od 1.372 pedijatra iz 115 zemalja, a rezultati su objavljeni u "The Age of Paediatrics".

- Bilo je upečatljive razlike u najvišem dobu po zemljama i razočaravajuće je što samo nekolicina zemalja ima srednju gornju dob od 19 godina. Južna Afrika imala je najnižu gornju starost sa 11,5, a SAD najvišu sa 19,5 godina.

Srednja vrednost u celom svetu je 17,4 godine kada adolescenti zapravo odrastaju, a činjenica je da zdravstveni sistemi širom sveta moraju više pažnje posvetiti lečenju i tretiranju adolescenata, kako deca ne bi morala da odrastaju pre vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA