≫ 

U beogradskim školama i vrtićima pojavile su se vaške, evo kako da zaštitite dete

Septembar je gotovo svake godine "rezervisan" za epidemiju vaški, a ni ove nije drugačije.

  • 0

Završeni su raspusti i odmori, klinci su ponovo krenuli i škole i vrtiće, a osim igre i radosti koju će podeliti sa drugarima, postoji još nešto što će razmeniti...

Septembar je gotovo svake godine "rezervisan" za epidemiju vaški, a ni ove nije drugačije. U nekolicini beogradskih osnovnih škola i vrtića pojavile su se ove napasti, a nastavnici i vaspitači apeluju na roditelje da primene preventivne mere kako bi ih sprečili.

Vaške, vaši, devojčica, češalj Foto: Profimedia, Photononstop

U slučaju da je vaše dete već zapatilo vaške, lek ćete pronaći u svakoj apoteci. Perite im kosu specijalnim šamponom protiv vaši, iščešljavajte je i ručno uklanjajte gnjide. Za maksimalno nedelju dana problem će biti rešen.

A evo kako da zaštitite svog mališana koji još uvek nije dobio vaške:

- Svakodnevno pregledanje kose - čak i ako dete ne svrbi glava, to ne znači da nema vaške. U velikom broju slučajeva se dešava da je dete zaraženo, a ne postoji iritacija.

- Upotreba esencijanih ulja - na kosu mališana nanosite ova ulja jer odbijaju vaši. Važno je često menjati mirise jer se ovi insekti lako navikavaju na određene note, pa onda zaštita neće imati efekta. Preporučuju se ulja čajevca, nane, lavande ili ruzmarina.

etericna ulja Foto: Pixabay.com

- Preventivno prskanje sprejevima ili losionima protiv vaši - čak i kad pregledom ne uočite da postoji prisustvo vašaka, koristite ova sredstva. To što vaše dete ih danas nema, ne znači da ih sutra neće dobiti od nekog drugog deteta.

- Upotreba gelova za kosu - upotrebom proizvoida za stilizovanje kose smanjićete mogućnost da je napadnu vaši. Ovi insekti "idu" na čistu kosu, zato je bolje da vlas bude obložena nekim sredstvom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA