≫ 

10 stvari koje se dešavaju kada roditelji odluče da ostanu zajedno samo zbog dece

Čak i najjači brak može da se raspadne

  • 6

U prilog tome statistike kažu da se jedan od četiri braka završi razvodom. Još je komplikovanije ako partneri imaju decu, zbog koje su često u dilemi da li da ostanu u nesrećnom braku ili da nastave dalje sa svojim životom. Međutim, malo ko razmišlja o tome kakav primer pružate detetu žrtvovanjem sopstvene sreće.

Hajmo redom:

1. Učite decu da se zadovoljavaju prosekom

Deca primerom iz kuće vide koliko je teško živeti srećan život, pa je vrlo verovatno da će i sama praviti kompromise u kojima će žrtvovati sopstvenu sreću. Njima onda izgleda da je borba za sreću nepotrebna, čak i opasna, te da će im samo doneti razočarenje.

2. Deca se plaše budućnosti

Čak iako se roditelji svađaju iza zatvorenih vrata, dete uvek primeti da nešto nije u redu, pa će se tako plašiti da ne postane okidač koji će uticati na razvod roditelja. Takođe, brinu se o tome da će morati da donesu odluku sa kim će živeti, pa pate od nedostatka inicijative zbog straha da će izgubiti porodicu.

3. Decu guši preterana kontrola

Kada se brak centrira oko dece, roditelji lako zaborave na sopstvene živote. Mogu početi da manipulišu sopstvenom decom ili da ih kontrolišu pošto su se već odrekli svoje sreće zarad njih.

4. Deca se ne osećaju sigurno

Osećaju da ih roditelji ne mogu zaštiti od svih opasnosti i nisu sigurni da li bi roditelji uvek bili na njihovoj strani.

Porodica, Roditelji i deca, odbačeni i sin, dobro i loše dete Foto: Profimedia/I love images

5. Osećaju stres i imaju zdravstvene probleme

Deca koja žive u napetoj atmosferi, čak i kada konflikt nije vidljiv češće imaju zdravstvene probleme i poteškoće u društvenom razvoju. Upravo taj stres može da izazove hormonski dizbalans, poremećaje u spavanju i druge psihološke probleme, poput depresije.

6. Nemaju dobar model za buduće veze

Sutra kada porastu neće biti u mogućnosti da izgrade jaku i zdravu vezu ako im se stalno govori da "brak moraju sačuvati po svaku cenu". Tako stvaraju osećaj da njihovi stavovi i emocije nisu dovoljno važni i da moraju da se žrtvuju zarad viših ciljeva.

7. Deca osećaju krivicu

Kada roditelji odluče da ostanu zajedno, deca mogu osećati krivicu i biti nesrećna smatrajući da su upravo ona razlog problema. To im može smanjiti samopouzdanje, izazvati probleme u spavanju i navesti ih na samopovređivanje.

8. Deca ne uče da rešavaju konflikte

Deca preslikavaju ponašanje svojih roditelja. Ako su roditelji predugo u konfliktu, a ne rešavaju ga, dete će to preslikati u budućem životu i smatrati da je nerešavanje konflikta i ignorisanje šablon ponašanja koji treba da prate.

9. Deca nemaju kontrolu nad svojim životom

Roditelji obično ne pitaju svoju decu šta je dobro za njih ili ih puštaju da sami donose odluke. Pa, ako dete oseća tenziju, neće znati kako da popravi situaciju.

10. Učite dete da bude loš roditelj

Roditeljstvo je samo po sebi teško, a gotovo je nemoguće posvetiti detetu onoliko pažnje koliko biste želeli, ako se stalno bavite svađama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zena

    29. septembar 2019 | 15:03

    Tako je . U nesrecnim brakovima rastu nesrecna deca. Imam ziv primer i kajem se

  • Miki

    29. septembar 2019 | 15:07

    U losim brakovima deca budu bolesna

  • Dixi

    29. septembar 2019 | 16:39

    U svakom slucaju deca ispastaju i snose posledice vece nego roditelji koji eto iz kog razloga posle duze godina zajednickog zivota shvate da nemogu dalje ziveti zajedno.A u danasnje vreme razvoda je vise nego sklopljenih brakova nazalost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA