≫ 

Hrvatska i Grčka imaju najmanje vanbračno rođenih beba u Evropi, a evo na kom mestu se nalazi Srbija

Francuska prednjači, a odmah iza nje našla se još jedna komšijska zemlja

  • 0
beba foto: pixabay.com

U Francuskoj se čak 60 odsto dece rađa u van braka, a najmanji broj dece u vanbračnim zajednicama rađa se u Grčkoj i Hrvatskoj.

Zanimljivo je da se na drugom mestu država u kojima se rađa najviše vanbračnih beba našla Bugarska sa čak 58,9 odsto, podaci su Eurostat data za 2017. godinu.  Na 3. mestu je Estonija, na 4. Slovenija, a na 5. se našao Portugal.

Susedna Hrvatska ima samo 19,9 odsto vanbračno rođenih beba, a najmanje na listi ima Grčka, pa se tamo u samo 10,3 odsto slučajeva deca rađaju van braka.

Kakva je situacija u Srbiji?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji se u poslednjih sedam godina povećao broj dece rođene van braka.

U 2017. godini, kada je rađeno istraživanje i za zemlje Evropske Unije, u Srbiji je 17.053 beba rođeno van braka, što je veća brojka u odnosu na 1950. godinu kada je rođeno 13.790 dece, odnosno 2011. kada je rođeno 15.708 dece van braka.

S obzirom na to da su u 2017. godini u Srbiji rođene 65.243 bebe, brojka vanbračno rođenih beba je iznosila nešto ispod 20 odstošto bi nas svrstalo na istu poziciju sa Hrvatskom, te se može zaključiti da je Srbija u odnosu na ostale evropske države mnogo tradicionalnija po tom pitanju.

Video: Šta parovi nikako ne smeju da urade kada saznaju da imaju problem sa neplodnošću?

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA