≫ 

Zaposleni roditelji u Srbiji su samo 4h dnevno sa svojom decom: Posledice po društvo su zastrašujuće

Današnji roditelji sve manje vremena provode kod kuće sa svojom decom

  • 23
Zaposleni roditelji, vaspitanje dece Foto: Shutterstock

Ubrzan način života i radno vreme od 9h do 17h ne ostavlja nam mnogo prostora da provodimo vreme sa svojom porodicom.

Svaka zaposlena majka je odsutna od kuće u proseku po 9 ili 10 sati dnevno. Ostatak dana, a to je 4 sata u toku jednog dana, ostaje da se posveti vaspitavanju dece.

Složićete se da je to jako malo vremena i da savremeni roditelji zaista nemaju vremena da se posvete odrastanju dece i da utiču na njihovo odrastanje, vaspitavanje i ličnost.

Deca su veći deo vremena u vrtićima, školama, produženim boravcima ili sa bakama i dekama. Problem nastaje onda kada se norme vaspitavanja roditelja kose sa načinima vaspitavanja dece koje dolaze od strane baka, deka i obrazovnih ustanova.

Koliko roditelji koji rade do kasno popodne mogu da utiču na vaspitavanje deteta i šta je najvažnije što treba da rade s decom tokom vremena koje im je dato na kašičicu otkrila je za Telegraf.rs psiholog i specijalista za partnerske odnose Radmila Vulić Bojović.

- To je postao jako veliki problem i mislim da smo već danas svedoci koliko ta nezastupljenost roditelja u životima dece, naravno iz opravdanih razloga jer se bore za egzistenciju, utiče na decu. Imate sve više dece koja pokazuju probleme u ponašanju, nedostatak pažnje i probleme sa koncentracijom, koja ne mogu da kontrolišu svoja ponašanja, imaju izlive besa itd. Upravo sve ovo kod dece nastaje onda kada imaju osećaj nezaštićenosti i onda kada se osećaju nesigurno. U životu deteta bazična sigurnost dolazi od roditelja. Bazičan osećaj zbrinutosti može samo roditelj da pruži. Svi ovi faktori se već loše odražavaju po decu, a mislim da će se odražavati još više. Sve je više dece i mladih koji su potpuno izgubljeni, dezorjentisani, bez pravog usmerenja jer roditelj koji je premoren, preopterećen zbog egzistencijalne ugroženosti ne može svom detetu da pruži potrebnu sigurnost, negu, brigu i vođenje, a to su osnovne roditeljske funkcije, upozorava Radmila.

Porodica Foto: Shutterstock

Ako nam je radno vreme od 9h do 17h toj satnici moramo dodati još dva sata koje provedemo u putu za posao i nazad, ostaje nam oko 4 sata dnevno koje možemo da provedemo s decom. Šta u tom periodu treba da radimo s decom?

- Značajan problem je i što je, na neki način, školski sistem delegirao roditelju da popunjava one rupe koje nisu dovoljno dobro popunjene u samoj nastavi. Roditelj previše vremena provodi učeći s detetom, kontrolišući ono šta dete radi, a zapravo bi vreme roditelja i dece trebalo da bude tako struktuirano da podrazumeva zajedničku aktivnost koja je uživanje, opuštanje i zadovoljstvo, a to je sve samo ne kontrola domaćih zadataka. - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Mnogi roditelji mi često govore 'juče smo dva sata radili domaći', a vi ako imate dva do tri sata dnevno da provedete s detetom, a vi ga provodite u kontroli domaćih zadataka onda tu nešto debelo nije u redu, niti sa školskim sistemom niti sa raznim drugim sistemima. - ističe Vulić Bojović.

Ona je i objasnila kako treba da izgleda vreme roditelja i dece.

- Oni treba da imaju zajednička iskustva, zajedničke aktivnosti, zajedničko slobodno vreme koje je ispunjeno osećanjem uživanja, opuštanja i sticanja zajedničkih iskustava - da zajedno odgledaju film, da odu u šetnju, da pogledaju pozorišnu predstavu, da učestvuju u nečemu zajedno što će njihovu vezu napuniti zajedničkim sadržajem, a ne da se svodi na kontrolu i kažnjavanje. - ističe.

Bebisiterka, čuvanje dece, dete Foto-Ilustracija: Profimedia

Neki roditelji imaju pomoć baka i deka, pa deca provode vreme u njihovom društvu. Mnogi roditelji se plaše činjenice da će se deca razmaziti u takvom okruženju. Da li je posao baka i deka da ih razmaze i kako roditelji mogu da utiču na to?

- Mislim da ničiji posao nije da bilo koga razmazi. Mislim da je tu jedan drugi problem posredi. Nekako, generacije današnjih baka i deka i generacije današnjih roditelja žive na potpuno drugačiji način i čini mi se da bake i deke svojim pristupom, ma koliko on bio obojen ljubavlju, nemaju širu sliku u kakvom to svetu živi dete, roditelji i uopšte porodica danas. Najvažnije je da bake i deke ne podrivaju autoritet roditelja već da budu podrška roditelju, a ne da zarad neke svoje potrebe unose dodatnu nesigurnost u živote dece, jer ako roditelj nešto zabrani, a baka i deka dozvole onda se dete oseća duplo nesigurno jer ne zna šta je pravilo, a dodatno je nesigurno jer je autoritet roditelja doveden u pitanje. Bake i deke bi trebalo da vole svoje unuke, da provode vreme s njima, ali da uvek poštuju autoritet roditelja. - zaključila je Vulić Bojović.

Video: Zagrljaj oca i sina, koji ima Daunov sindrom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim

(B.K./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    31. oktobar 2019 | 15:52

    Pazi ti, radno vreme u Srbiji od 9 do 17. Pa to je samo u administraciji, a gde su široke narodne mase koje rade ustaju u 5h da rade od 6h do 15h, kući dolaze u 17h, u krevet idu u 20h. Druga smena, ide na posao u 13h, radi od 14 do 22h, vraća se u 23h. Svaka subota radna, svaka druga nedelja.

  • Zato

    31. oktobar 2019 | 14:45

    Danas dijeca su prepuštena sama sebi i zato su divlja??!!Ali šta da se radi nije valjao komunizam socijalizam ??!!Htijeli ste lažan zapad i demonkratiju??!!👏👏👏👏👏👏👏BRAVO!!!!?

  • Bojan

    31. oktobar 2019 | 14:46

    Eto vam evropsko radno vreme... Svi bi da spavaju duze i da imaju malo slobodno poslepodne... Najgore radno vreme od 9 do 17h i od 8 do 16h. Jos da nepominjem ako bude i prekovremenog rada, zaboravis na slobodno vreme. Od 6 do 14h i od 7 do 15h je najbolje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA