≫ 

I kamen bi zaplakao: 92-godišnja Grkinja sreće potomke Jevreja koje je spasila u II sv. ratu

"Sada konačno mogu da umrem"

  • 2
baka holokaust jevreji foto: printscreen/The Times of Israeli

Oko 40 potomaka jedne jevrejske porodice dočekalo je devedesetdvogodišnju Grkinju Melpomeni Dinu koja je odmah briznula u plač. To je bilo njihovo "hvala" što ih je, zajedno sa svojim sestrama spasila od užasa nacizma.

Melopomeni Dina je posle 75 godina upoznala potomke jevrejske dece koju je tada spasila sa svojom porodicom, a sada je izjavila da konačno može da "umre u miru".

Oko 6 miliona evropskih Jevreja ubili su nemački nacisti i njihovi saveznici tokom Drugog svetskog rata, a oko 27 hiljada spasili su upravo Evropljani od sigurne smrti. Njih 355 preživelo je užase rata u Grčkoj, a Dina je bila jedna od tih porodica koja je učestvovala u spasavanju što ni jevrejski potomci ne zaboravljaju.

Susret Dine i potomaka dece koju je spasila odigrao se u nedelju u Jerusalimu kada je po prvi put upoznala potomke porodice Mordehaj koju je spasila tokom Holokausta.

- Toliko sam dirnuta, nemam reči. - rekla je osamdesetšestogodišnja Sara Ginai koja se sa porodicom krila u kući Dine i njene dve sestre u Solunu.

baka holokaust jevreji foto: printscreen/The Times of Israeli

Skoro dve čitave godine, tri sestre iz porodice Janopulos ikrile su šest članova porodice Mordhaj.

- Ona je kao moja sestra, sve smo radile zajedno. - rekla je Sara ispred spomenika žrtvama Holokausta. - Toliko sam uzbuđena, imam osećaj da će mi srce pući. Ova žena je spasila moj život.

Dina je tada krila devetogodišnju Saru, njenu dvogodišnju sestru Josi Mor, još jednu sestru, dva brata i njihovu majku.

Dvadesetosmogodišnji Juval Dangan, Josin unuk kaže da je odrastao slušajući priče o tri sestre iz Grčke i njihovoj hrabrosti i dobroti.

- Od malih nogu tri grčke sestre su za mene bile simbol junaštva i uzori. - rekao je vidno dirnut što je imao priliku da upozna vremešnu Dinu zahvaljujući kojoj su se danas i okupili u tolikom broju.

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(T.T./Telegraf.rs/Lifo.gr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    5. novembar 2019 | 10:08

    Inposle srbima zele da pripisy da su genocidan narod a nema vecis fasista od njih hrvata i Izetbegovicevca

  • Zaza

    8. novembar 2019 | 13:24

    Pravednice Grkinje, to jevrejski narod ne zaboravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA