≫ 

Surogat majčinstvo biće legalno u Srbiji: Koliko će koštati rađanje za drugog i gde je najjeftinije?

U Srbiji će budući građanski zakonik dozvoliti surogat majčinstvo, a žena koja će rađati za drugoga dobiće planiranu novčanu nagradu

  • 31

Ranije se smatralo da je žena koja je trudna i rađa dete, majka deteta, ali sada u stvaranju novog života mogu da učestvuju čak tri žene: ona koja daje jajnu ćeliju, ona koja nosi dete u stomaku devet meseci (surogat majka) i na kraju žena koja će biti majka deteta.

U Srbiji je još uvek zabranjeno surogat majčinstvo, ali u budućnosti, građanski zakonik predviđa surogat majčinstvo koje zahteva i određenu novčanu naknadu ženi koja u svom stomaku devet meseci nosi bebu za neke druge roditelje.

Za razliku od Amerike gde surogat majčinstvo košta između 70 i 90 hiljada evra, u Ukrajni je ta cena znatno niža i iznosi nešto manje od 30 hiljada evra.

U Ukrajni se godišnje rodi oko 2.000 beba preko surogat majki, a kompanije koje okupljaju žene spremne za surogat majčinstvo postavljaju pitanja klijentkinjama tipa: - Da li imate između 18 i 35 godina? Da li ste psihički i fizički zdravi? Da li poštujete zakone?

Država Ukrajna je postala neverovatno popularna destinacija za traženje surogat majki za parove koji ne mogu da dobiju dete. Od 2002. godine surogat majčinstvo je tamo postalo potpuno legalno.

U poređenju sa Amerikom, Ukrajna nudi surogat majčinstvo po mnogo povoljnijem novčanom iznosu, a za ovaj poduhvat odlučuju se žene koje sa regularnim platama ne mogu da priušte sebi normalan život. To su obično žene iz ruralnih područja kojima je ovaj aranžman način da zarade za život.

Trudnoća, trudnica

Foto: freedigitalphotos.net

Žene koje uđu u program surogat majčinstva moraju da vode određeni životni stil, a ako pokušavaju da ga prekrše novčani iznos može da se umanji.

Surogat majčinstvo je legalno i u Velikoj Britaniji, ali samo za njihove državljane, kao i u Portugalu.

Grčka takođe dozvoljava surogat majčinstvo za heteroseksualne parove i žene bez partnera pa čak i za strane državljane.

Ukrajna i Rusija imaju najblaži zakon kada je reč o ovakvoj vrsti rađanja jer dozvoljavaju i stranim državljanima da plate surogat majku za svoje potrebe.

Države u Evropi koje zabranjuju surogat majčinstvo za sve su: Austraija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Luksenburg, Slovenija, Španija, Švajcarska i još mnoge druge.

Šta vi mislite - koliko će ova vrsta usluge koštati u Srbiji?

Video: Šta država još treba da uradi po pitanju vantelesne oplodnje?

 

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zz

    12. novembar 2019 | 13:32

    Gospode boze pomiluj ih,ne znaju sta rade

  • DacBg

    12. novembar 2019 | 15:45

    Gospodo vernici, shvatite ovo jednom za svagda : Moja vera to ne odobrava pa JA to ne smem da radim, a ne, moja vera to ne odobrava pa TI to ne smeš da radiš! Kao što vi ne volite da vam iko preispituje, negira i sumnja u vašu veru, tako ni drugi ne vole kada vi namećete i iskazujete svoje verske stavove kad vas niko ne pita za mišljenje.

  • Berliner

    12. novembar 2019 | 13:47

    Da li iko od neukih komentatora zna šta znači surogat majka? Ili samo znate da guslate - Bože me sačuvaj, igrate se Boga, itd, itd... Da li se igrate Boga kada idete na vantelesnu oplodnju??? Da li se igrate Boga kad idete na presađivanje organa? Da li se igrate Boga kad primate tuđu krv? Neuk i prost svet može samo da kaže da je surogat majčinstvo nešto loše. Znate li za koliko je žena koje ne mogu da iznesu trudnoću to jedini način da dobiju svoju biološku decu?? Ali ne čude me vaši stavovi, niste vi krivi što ste takvi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA