• 31

Surogat majčinstvo biće legalno u Srbiji: Koliko će koštati rađanje za drugog i gde je najjeftinije?

U Srbiji će budući građanski zakonik dozvoliti surogat majčinstvo, a žena koja će rađati za drugoga dobiće planiranu novčanu nagradu

  • 31

Ranije se smatralo da je žena koja je trudna i rađa dete, majka deteta, ali sada u stvaranju novog života mogu da učestvuju čak tri žene: ona koja daje jajnu ćeliju, ona koja nosi dete u stomaku devet meseci (surogat majka) i na kraju žena koja će biti majka deteta.

U Srbiji je još uvek zabranjeno surogat majčinstvo, ali u budućnosti, građanski zakonik predviđa surogat majčinstvo koje zahteva i određenu novčanu naknadu ženi koja u svom stomaku devet meseci nosi bebu za neke druge roditelje.

Za razliku od Amerike gde surogat majčinstvo košta između 70 i 90 hiljada evra, u Ukrajni je ta cena znatno niža i iznosi nešto manje od 30 hiljada evra.

U Ukrajni se godišnje rodi oko 2.000 beba preko surogat majki, a kompanije koje okupljaju žene spremne za surogat majčinstvo postavljaju pitanja klijentkinjama tipa: - Da li imate između 18 i 35 godina? Da li ste psihički i fizički zdravi? Da li poštujete zakone?

Država Ukrajna je postala neverovatno popularna destinacija za traženje surogat majki za parove koji ne mogu da dobiju dete. Od 2002. godine surogat majčinstvo je tamo postalo potpuno legalno.

U poređenju sa Amerikom, Ukrajna nudi surogat majčinstvo po mnogo povoljnijem novčanom iznosu, a za ovaj poduhvat odlučuju se žene koje sa regularnim platama ne mogu da priušte sebi normalan život. To su obično žene iz ruralnih područja kojima je ovaj aranžman način da zarade za život.

Trudnoća, trudnica

Foto: freedigitalphotos.net

Žene koje uđu u program surogat majčinstva moraju da vode određeni životni stil, a ako pokušavaju da ga prekrše novčani iznos može da se umanji.

Surogat majčinstvo je legalno i u Velikoj Britaniji, ali samo za njihove državljane, kao i u Portugalu.

Grčka takođe dozvoljava surogat majčinstvo za heteroseksualne parove i žene bez partnera pa čak i za strane državljane.

Ukrajna i Rusija imaju najblaži zakon kada je reč o ovakvoj vrsti rađanja jer dozvoljavaju i stranim državljanima da plate surogat majku za svoje potrebe.

Države u Evropi koje zabranjuju surogat majčinstvo za sve su: Austraija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Luksenburg, Slovenija, Španija, Švajcarska i još mnoge druge.

Šta vi mislite - koliko će ova vrsta usluge koštati u Srbiji?

Video: Šta država još treba da uradi po pitanju vantelesne oplodnje?

 

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • Maja

    Tesko ce kod nas proci bez problema.Sta ako se surogat mama veze za bebu ? Sta onda .Mislim da ovo nije za nas !

  • DacBg

    Gospodo vernici, shvatite ovo jednom za svagda : Moja vera to ne odobrava pa JA to ne smem da radim, a ne, moja vera to ne odobrava pa TI to ne smeš da radiš! Kao što vi ne volite da vam iko preispituje, negira i sumnja u vašu veru, tako ni drugi ne vole kada vi namećete i iskazujete svoje verske stavove kad vas niko ne pita za mišljenje.

  • Geras

    E ovde nam je kraj.... Dalje nema

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima