≫ 

Nisam osetila ništa kada sam prvi put uzela bebu u naručje, zašto svi pričaju o naletu emocija?

Mnoge buduće majke ne znaju šta majčinstvo stvarno znači

  • 19

Širli Tejlor je sve vreme tokom trudnoće mislila da se majčinstvo svodi samo na lepe trenutke kao u reklami za bebi šampone.

Nakon traumatičnog porođaja sa prvim detetom, 2008. godine, shvatila je da je realnost daleko drugačija od reklami.

Njen porođaj završio se hitnim carskim rezom, a sledeći šok nastupio je kada su joj prvi put doneli bebu i kada ona nije imala nikakav osećaj.

Svoje iskustvo podelila je na blogu o postporođajnoj depresiji.

Za Širli osećaj depresije usledio je odmah nakon porođaja kada je prvi put uzela ćerku u naručje.

Umorna devojka, umor, depresija

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Rekli su mi da ću se tada osećati emotivno i srećno, da ću imati osećaj da bih sve uradila za to dete, ali ja to ništa nisam osetila. Nisam to osetila odmah, niti dva dana nakon toga, priznaje ova majka.

Zbog odsustva tog osećaja Širli je počela sebe da kritikuje. Mislila je da je već omanula kao majka pošto nije domah osetila taj nalet ljubavi o kojem sve majke pričaju.

Njen suprug radio je često do kasno u noć pa je Širli bila sama s bebom. Neke noći su bile toliko teške za podneti.

- Čak sam u šali rekla suprugu da ću je baciti s prozora u momentima konstatnog plakanja, priznala je ona.

- Naravno da sam znala da nikada to ne bih uradila, ali što je ona više plakala ja sam sve više žudela za tišinom, priznaje ona.

beba,  dete, plač, vrisak, strah, plače, vrišti, grčevi, suze

Foto: Pixabay

Nakon tri meseca Širli je prvi put priznala suprugu kako se oseća i on ju je upitao - Šta ćemo da uradimo po tom pitanju?

Budući da je iskoristio množinu Širli je tek tada shvatila da nije sama u roditeljstvu i tada su odlučili da poseti psihoterapeuta koji joj je dijagnostifikovao postporođajnu despresiju.

Nakon godinu dana redovnih razgovora i terapija Širli je osetila boljitak. Ćerkica je uskoro punila dve godine, a ona je shvatila da su dobri dani nadbrojali loše.

Kada je rodila drugo dete, 2011. godine shvatila je šta mora da uradi drugačije.

- Nisam osetila automatsku ljubav, ali nisam žurila s tim. Nisam se osećala krivom što sam se ponovo osećala tako. Govorila sam sebi 'to je tvoj sin, znaš da ga voliš jer je tvoj', ali nisam nigde žurila niti sebe kritikovala, kaže Širli.

Nnakon svog iskustva postala je osnivač Akademije za roditelje koja pomaže roditeljima koji imaju problem sa osećanjima u prvih nekoliko godina života deteta.

Video: Ksenija Bujišić: Majčinstvo me je promenilo

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pero

    12. novembar 2019 | 16:48

    Žao mi je da se još u stomaku nisi povezala sa svojim detetom. Ja sam muškrac, pa sam svoju decu počeo da volim još kad su me udarali kroz ženin stomak dok sam ga mazio, pa prisustvo na porođajima, presekao sam oba puta pupčanu vrpcu. Decu su dali na majkine grudi odmah, a posle toga meni u naručje. Baš je tužno da nisi imala ljubavi prema detetu koje je raslo u tebi, ali nismo svi jednako emotivno zreli. Bar ih sad voliš.

  • Lena

    12. novembar 2019 | 21:55

    Nismo svi isti. I samoj mi je bilo tako, trebalo mi je vreme a da se "povezemo" beba i ja. Ja se nisam mogla nadiviti tom malom bicu, i bila mi je predivna, ali onu emotivnu povezanost sam pocela s vremenom osjecati.

  • Jo

    12. novembar 2019 | 23:07

    Pero je neka iskompleksirana žena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA