Roditelji u Srbiji opterećeni rodnom podelom boja: "Najtužnija sam jer sam ćerku izvela u plavom"

Koliko puta do sada ste čuli da je nekome ultrazvuk pogrešio pol bebe, a porodica je već nakupovala stvari u određenoj boji

  • 7
BEBA BEBE DECAK I DEVOJCICA BLIZANCI Foto: Shutterstock/Ilustracija

Razlike među polovima nisu se uvek izražavale bojom odeće za bebe i njihovim igračkama.

Roditelji su vremenom, s rastom standarda prihvatali društvene standarde da jde roze boja rezevrisana za devojčice, a plava za dečake.

I pore savreneme dijagnostike određivanje pola bebe još dok je u majčinom stomaku, nebrojano puta do sada desilo se da omaše pol bebe, pa nakon toga, recimo, očekivan dečak postane devojčica koja spava u plavoj posteljini i vozi se u plavim kolicima.

BEBA BEBE DECAK I DEVOJCICA BLIZANCI Foto: Pixabay

Verovali ili ne, nekim majkama ovo predstavlja veliki problem:

- Sve vreme trudnoće mislili smo da čekamo dečaka. Kupili smo sve pre rođenja deteta. Nakon devet meseci na svet je došla naša ćerka, a najtužnija sam bila jer smo je iz porodilišta izveli u plavom odelcetu i plavoj nosiljki, napisala je jedna žena komentar na našem portalu.

Podela da devojčice nose roze, a dečaci plavo postoji od 1980. godine. Tokom 1800.tih sve bebe su bile obučene isto.

Najzastupljenija boja je bila bela, zbog praktičnosti pranja. Fleke s bele odeće su se lakše uklanjale izbeljivanjem stvari. Ova decenija je bila mnogo praktičnija i jeftinija, složićete se.

beba, bebe, dete, deca, porodica, Foto: Pixabay

Krajem 19. veka pojavila su se prodavnice i odeća za bebe je počela da se odvaja po kategorijama. Danas postoji nebrojeno mnogo butika i radnji koje prodaju različitu odeću za bebe koja se ne razlikuje od odeće za odrasle.

Ipak, mnogim roditeljima smeta ovakvo razmišljanje, pa rijaliti zvezda Kim Kardašijan svoje četvoro dece nije oblačila u roze i plavu odeću. Još pre nego što je rodila prvu ćerku izjavila je da će svoju decu da oblači u neutralne boje kao što je bela, siva, bež i crna.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Čak je pevačica Selin Dion lansirala svoju kolekciju odeće za najmađe koja je rodno neutralna.

Nema roze haljinica i plavih dukseva, nema bluza sa princezama i pantalona sa fudbalskim loptama, i nema cvetića i automobila. Umesto toga, svaki komad iz njene kolekcije je potpuno neutralan i ni na koji način nije određen polom deteta za koje je namenjen.

Reklama u kojoj Selin ulazi u porodilište i zatiče muške bebe obučene u plave benkice i ženske bebe u roze podigla je tada mnogo prašine.

Pevačica zatim poput vile magičnom prašinom pretvara svu odeću na bebama u crno- bele benkice i tako je poslala poruku da je plavo-roze podela zastarela.

Njenu odeću mogu da nose i dečaci i devojčice, što se čini kao praktična i povoljnija varijanta za roditelje.

Šta vi mislite, da li budući roditelji treba da se opterećuju bojama?

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza Kg

    16. novembar 2019 | 13:06

    Zašto roditelji uopšte insistiranju da im lekar kaže pol deteta???? Bitno je da je dete zdravo, da se majka dobro oseća... Ja sam želela da to bude iznenadjenje. Zar je bitna boja garderobe, sobe...???? Najbitnija je ljubav koju osećate prema tom malom, divnom biću. Ne opterećujte se glupostima, uživajte u svakom novom danu, igrajte se i rastite sa svojom decom zajedno...💞

  • Ja!!!

    16. novembar 2019 | 13:31

    Takodje je i meni glupo to kao decaci plavo devojcice roze..moj decak je izasao u belom odelu i sve nam je neutralnih boja bez, krem, sivo, crno, crveno, belo.. tako da ne patimo od toga....

  • Jagodinka Simonović

    16. novembar 2019 | 14:29

    Stvar izbora da li neko hoće da zna pol deteta ili ne. Ja lično sam htela jer nisam mogla da izdržim neizvesnost. Imam 2 dečaka, da je kojim slučajem bila devojčica nosila bi stvari od svog brata. Ufff pa šta ako je jakna plava, siva, teget. Te stvari deca prerastu tako brzo najbolje ako ima neko da vam pozajmi stvari za prvih 6 meseci. Jer te prve stvari za novorođenče su samo izvlačenje novca. Da ne pričam o anatomskim cipelicama za prohodavanje, koje se nose mesec do dva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA