≫ 

Suzana je svoje blizance videla 12 dana posle rođenja: Bili su teški kao jedna beba, sada su najjači

Najteži trenutak svake novopečene mame je kada već po rođenju bebe mora da se odvoji od nje...

  • 3
decaci blizanci foto: Privatna arhiva/Suzana Tomić

Danas se obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece, a mi vam donosimo priču Suzane Tomić, jedne od majki koja je to preživela sa svojim blizancima Danilom i Čedomirom.

Dani ispunjeni neizvesnošću i strahom - tako bi se moglo opisati iskustvo svake majke čija je beba prevremeno došla na svet.

Suzanini dečaci su rođeni krajem 7. meseca trudnoće jer je blizanačka trudnoća rizična sama po sebi.

Po rođenju carskim rezom hitno su prebačeni za Niš, odakle su morali da krenu put Beograda zbog nedostatka sredstava.

- Termin mi je bio krajem aprila, a oni su rođeni u februaru 2017. godine sa 1910 i 1620 grama. Zbog nezrelosti pluća jedan po jedan su prebačeni mobilnim inkubatorom za Beograd. Prvo veče Čedomir, a sutradan Danilo. - priča Suzana Tomović iz Prokuplja u razgovoru za "Telegraf".

Nažalost, Danilo je na trenutak prestao da diše zbog čega su doktori u Nišu morali da ga intubiraju. Na svu sreću, sve je bilo u redu, tako da je lepo mogao da stigne za Beograd.

- To su mi bili najteži trenuci u životu, kao i sama neizvesnost šta sve može da se desi usput do Beograda. Nažalost, Institut za neonatologiju postoji samo u Beogradu, a jako je mali broj mobilnih inkubatora - priseća se Suzana i ističe da bi trebalo nešto uraditi po tom pitanju.

Suzana Tomić foto: Privatna arhiva

Prošlo je 12 dana otkako je opet videla svoju tek rođenu decu.

Mučili su se sa sepsom, infekcijama, prehladama, transfuzijama, ali kako je Suzana stigla kod njih sve je krenulo nabolje.

- Toliko mi je trebalo da se oporavim i odradim neophodne analize da sam zdrava. Stigla sam kod njih i bila sam sa njima sve dok nisu izašli. U Beogradu su bili 50 dana, a ja sa njima oko 40. Davala sam im svoje mleko i od tada je krenulo sve na nabolje.

A taj prvi susret posle razdvojenosti bio je više nego dirljiv. Suzana je pustila suzu, nakon čega joj je medicinska sestra rekla da to više ne radi jer nije dobro po decu koja sve osećaju. I doista je bilo tako - blizanci su osetili da je majka pored njih i sve je krenulo uzlaznom putanjom.

Srećom, svi ovi teški trenuci su ostali u prošlosti. Dečaci su danas bez ijedne dijagnoze, a za par meseci pune 3 godine!

VIDEO: Šta ti je blizanačka ljubav! Od prvog dana nerazdvojni

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SJ

    17. novembar 2019 | 14:18

    Sve najbolje bebama i mama i tatama. Da ste zivi, zdravi, veseli i uvek nasmejani. Mama, sada velike devojke, nekadasnje bebe od 1.300 gr.

  • Ceca

    17. novembar 2019 | 17:28

    Neka su vam zdravi i živi 100 godina!

  • Logika

    17. novembar 2019 | 22:22

    Svu sreću ovog sveta želim svim prevremeno rođenim bebama, gde spada i moja unuka koja je posle toga preživela i kawasaki virus, koji napada jednu u hiljadu devojčica, a nažalost ona je bila jedna od njih, a to vam je kao da je sa godinu dana preživela infarkt miokard, bar tako kažu, ali su njeni mama i tata bili toliko jaki i pametni sve učinili za nju zajedno sa doktorim, svaka njima last i evo danas ima tri ipo godinice i danas smo se gledale i kaže, bas ko nacrtala sam ti kišnu glistu,. Ljudi to je bakino srculence,. Mnogo liči na tatu i mnogo je lepa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA