≫ 

Srpski neobični trikovi kako smiriti uplakanu bebu: Reklame, vožnja u taksiju, beli šum...

Novopečeni roditelji često se susreću sa situacijom kada ne mogu da smire uplakanu bebu, pa često posežu sa trikovima koji nisu toliko standardni

  • 4
beba plače, plač, uznemirena beba Foto: Pixabay

Svim roditeljima poznat je onaj trenutak kada je beba uplakana do te mere da je ništa ne može smiriti. Vaši uzaludni pokušaji da smirite dete tada se obično završe još većim plačom, pa ste i vi još više uznemireni.

Tako su se roditelji u Srbiji dosetili nekih neobičnih metoda za smirivanje beba - samo budite oprezni, jer jednom ako detetu pokažete netipičan način smirivanja svaki sledeći put će očekivati da ga smirite na taj način. Zato uvek radite one stvari koje vam neće stvarati opterećenje.

Izvršili smo malu anketu među roditeljima u Srbiji i pitali ih na koje načine su smirivali uznemirene bebe

Jedna mlada majka otkrila nam je da se njena 6-mesečna beba smiri kada joj na televizoru pusti reklame.

- Ni crtaći, ni pesmice ponekad ne mogu da je smire. Onda sam slučajno shvatila da je smiruju reklame, kaže ona.

Druga majka iz Beograda tvrdi da je sina kada je bio beba uspevala da smiri vožnjom u automobilu.

- Bilo je trenutaka kada ništa nije palilo. Iz očaja sam pozvala taksi i rešila da se provozamo. Kako je ušao u kola odmah je prestao da plače i zaspao nakon 5 minuta vožnje, otkrila nam je.

Treća majka, takođe iz Beograda, kaže da njen sin nikada nije bio plačljiv, ali u retkim momentima kada bi se uznemirio stavila bi ga na drvenu ljuljašku koju ima kod kuće.

beba,  dete, plač, vrisak, strah, plače, vrišti, grčevi, suze Foto: Pixabay

- Kao beba nije imao epizode plača koje nismo mogli da smirimo, ali kada je počeo samostalno da sedi i kada bi se uznemirio stavljala sam ga na ljuljašku, sličnu onoj u parku. To ga i dan danas čini srećnim i u stanju je da se ljulja pola sata bez prestanka, otkrila nam je ona.

Neke stadardne mere smirivanja bebe obično su ljuljuškanje u rukama, vožnja u kolicima i truckanje, vožnja u autobobilu, puštanje crtaća ili dečijih pesmica, zvuk fena ili usisivača koji smiruje većinu dece, ali ne reaguju svi isto na spoljašnje nadražaje smirivanja.

- Moja ćerka nije regovala na zvuk fena ili usisivača. Smirivala sam je tako što sam je stavljala u autosedište ili nosiljku u kojoj sam je ljuljala, rekla nam je još jedna mama.

- Naš sin nije imao napade plača kao beba, ali kada bi se uznemirio stavili bismo ga na stomak. To je bio položaj koji mu je najviše prijao, otkrio nam je tata iz Beograda.

Bili smo svedoci i kada je jedna majka troje dece svoju treću bebu smirivala zvukom belog šuma koji je puštala preko mobilnog telefona.

beba, dete, auto sediste, spavanje Foto: Pixabay.com

Bela buka ili beli šum je pojam koji označava mešavinu zvukova određene frekvencije i ponavljanja. Bela buka smiruje bebu jer su ti zvuci koji podsećaju na zvuke koje je beba slušala dok je bila u majčinom stomaku, zvuke cirkulacije krvi kroz krve sudove i zvukove koji su dopirali iz spoljašnje sredine.

Nemojte da zanemarite i starinske načine smirivanja dece, ono kako su nas roditelji smirivali kada smo bili bebe. Mnogi roditelji su probali da svojim bebama čitaju priče, mirnim, umirujućim tonom koji često ume da bude pravo smirenje za malena bića.

U komentarima nam napišite vaš neobičan trik za smirivanje uplakane bebe.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vucibatinić

    28. novembar 2019 | 14:36

    Mojim klincima sam pevao Dobro znaj da uvek tu sam ja... I uvek je palimo, odmah bi se smirili i zaspali

  • maja

    28. novembar 2019 | 13:29

    Najlepsi nacin za smirivanje bebe je da je stavite na majcine grudi i da joj tihim, smirujucim glasom nesto pevusite ili pricate...

  • V

    28. novembar 2019 | 13:26

    Moja se smirivala kad je bila bas mala belim sumom (usisivacem obicno) evo sad ima god ipo dana i jako se boji toga zvuka. Sada je smirujem voznjom ili je iznesem napolje. Jako dobro pali i telefon ali posto ne zelim da se navuce na njega izbegavam taj nacin. Dam joj kasike i moje cetkice za sminkanje da slaze u serpu i to nekad upali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA