Sačuvajte živce tokom praznika i porodičnih okupljanja, roditelji su tu da bi nas nervirali

Gotovo svako ima neku vrstu svađe u porodici

  • 1

Istraživanje koje je sprovela Kira Birdit stručna saradnica sa Univerziteta u Mičigenu, o napetosti između dece i njihovih roditelja su pokazala da 94 odsto anketiranih ima neku vrstu svađe u svojoj porodici.

Iistraživanje je takođe pokazalo da su odnosi između majki i odraslih ćerki posebno napeti, a dr Bridit ovaj odnos opisuje kao najbliži, ali i najiritantiji od svih ostalih odnosa u porodici.

Psiholozi takođe imaju termin za ovaj slučaj "teorija porodičnih sistema" koji opisuje način na koji se vraćamo u predvidljive, lude obrasce ponašanja kada smo sa našom porodicom. Ova teorija objašnjava da svaka porodica ima ekvilibrijum i da svaka osoba ima posebnu ulogu koja služi za "očuvanje porodičnog sistema netaknutim". Bez obzira koja je vaša uloga u porodici, nezavisno da li ste onaj koji se uvek žali, ćuti ili ste porodični "klovn", uvek ćete se vratiti tačno tu te sekunde kada prođete kroz vrata vaše porodične kuće.

Zato ćemo sada sa vama da damo par saveta kako da ne poludite ukoliko ste planirali da nadolazeće praznike provedete sa vašom porodicom.

Pripremite se za svoju neizbežnu regresiju

Pre svega treba da znate da nije pitanje da li će se desiti regresija već kada će se desiti. Savet psihologa je da se prvo mentalno pripremite pre posete vašoj porodici kako biste izbegli izazivanje vašeg najgoreg ponašanja. Počnite tako što će te upitati sebe da li postoje neke određene teme ili fizička mesta koja teže da uzrujaju vašu porodicu, a zatim pokušajte da izbegnete ista. Promena mesta može znatno da utiče na odnos, ukoliko recimo tokom porodične večere kod kuće uvek nastane haos, pokušajte nekad da odete u gradu i tamo večerate kako biste videli da li će to poboljšati odnose.

Pokušajte da pronađete saosećanje

Najtipičniji odnosi za ovaj savet su negativni odnosi između majki i ćerki. Odrasle ćerke osećaju kritiku njihovih majki dok majke smatraju da su njihove ćerke previše osetljive, rekla je dr Debora Tanen, profesorka lingvistike sa Džordžtaun Univerzita i autorka knjige "You're wearing that? Understanding Mothers and Daughters in conversations". Kaže da je tema "kako se odgajaju unuci" glavni je pokretač svega, i dodaje:

- Mnoge žene su mi rekle da mogu da prihvate kritike za bilo šta osim za svoje majčinske veštine.

Mama i ćerka, Majka i ćerka, Tinejdžerka, ljubavni problemi, Porodica, Uteha, Adolescencija, Tinejdžeri, Tinejdžerka, Roditeljstvo

Foto-ilustracija: Profimedia

Savet dr Debore za bake je da se pre nečeg izrečenog "ujedu" za jezik, jer ponekad čak i najbenigniji (prema vama) predlog može biti shvaćen kao kritika. A što se tiče saveta za odrasle ćerke, potrebno je samo da podsetite sebe da samo izgleda kao kritika, a da je ustvari izraz brige kojim vaša majka samo pokušava da pomogne i želi da vama sve ide dobro i kako treba.

Napravite prostor za sebe

S vremena na vreme biće vam potrebno malo prostora za sebe, bez obzira na to da li će to značiti 10 minuta krijenja u kupatilu kako biste se "ohladili". Samo se pobrinite da nekako pravite prostor gde ćete imati emocionalnu distancu od vaše porodice, rekla je Herijet Lerner, doktorka filozofije, klinički psiholog i autorka knjige "The Dance of Anger: A Woman’s Guide to Changing the Patterns of Intimate Relationships” i dodala kako se svakog jutra kada se nađe sa svojom porodicom postara da prvo vežba jer je to relaksira od njih i olakšava joj oslobađanje besa iz okoline.

Ne očekujte promene

Poslednja stvar koju morate da imate na umu je ta da se vaši problemi s porodicom tokom praznika neće rešiti preko noći ili uz pomoć čarobnog štapića.

Stručnjaci za mentalno zdravlje tvrde da je decembar veoma stresan mesec i da je tada njihovim pacijentima uglavnom veoma teško i nije pravo vreme da se ponovo pokreću stare teme sa očekivanjem da će se lako proći kroz njih, prenosi NewYorkTimes.

M.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zvoncica

    13. decembar 2019 | 11:33

    Roditelji da nas nerviraju? Pa da nije njih, ne bi bilo ni nas ❤️ samo nek su živi i zdravi. Blago onom ko ima roditelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA